Psykologtjenesten:

– Burde vært i orden

Kirken har i mange år bistått med samtaletimer i Longyearbyen, og ser et sterkt behov for en fysisk psykolog.

Diakoniarbeider Torunn Sørensen, forteller at folk kommer bort til henne på gaten og sier at de trenger noen å snakke med.
Diakoniarbeider Torunn Sørensen, forteller at folk kommer bort til henne på gaten og sier at de trenger noen å snakke med.
Publisert

Høsten 2021 skulle Helse Nord ha gjennomført en risikoanalyse om hvilken type psykologtjeneste Longyearbyen trenger. Analysen ble ikke gjennomført, og Helse Nord vil ikke si noe mer om saken.

Kirken mener det er på sin plass at innbyggerne har tilgang på en psykologtjeneste. Selv har kirken tidligere blitt omtalt i Svalbardposten som en utrolig viktig del av den psykiske hjelpetjenesten i byen. De ansatte i kirken prøver å hjelpe til med samtaler så ofte de kan. Diakoniarbeider Torunn Sørensen, understreker at arbeidet de gjør er viktig når Longyearbyen mangler noe så vesentlig som en psykologtjeneste.

– Vi er ofte de første folk tar kontakt med når de har behov for å snakke med et medmenneske, sier hun.

Sterkt behov

Kirken kan ikke si noe om hvor mange som benytter seg av samtaletilbudet hos dem, da Longyearbyen er et lite sted. De ønsker å opprettholde en sterk taushetsplikt for å verne personene dette gjelder. Likevel kan de fortelle at kirkens ansatte har vært brukt som samtalepartner i mange år. Det er både studenter, den vanlige innbyggeren og bedrifter som kontakter dem. Kirken setter da opp en privat samtaletime for de som har behov.

– Mange ønsker en samtale med oss når de har vanskeligheter med å takle hverdagen. I tillegg er det et gratis tilbud som kan gjøre det lettere å benytte, forteller Sørensen.

Under pandemien trodde kirken at samtalebehovet skulle øke i byen. Likevel har de ikke opplevd store bølger med behov slik de gjorde i etterkant av skredet i 2015. Et lite lokalsamfunn sto da i krise, og kirken forsto virkelig viktigheten og behovet for en fysisk psykologtjeneste i byen.

Ikke alltid like lyst

Derimot opplever kirken at Longyearbyens innbyggere spesielt har behov for en psykologtjeneste i disse tider. Når lyset kommer tilbake. Sørensen beskriver en tendens til nedstemthet i denne perioden av året, og er bekymret for at de som har behov for en samtalepartner mangler et tilstrekkelig tilbud.

– Vi opplever at flere føler seg mer slitne når lyset kommer tilbake. Det er lett å gjemme seg i mørket, og ikke alle gleder seg over lyset som kommer tilbake. Da blir også både støvet i leiligheten og de møkkete vinduene svært synlig, og dette virker inn på enkelte menneskers mentale tilstand, forteller diakoniarbeideren.

Sendes til Tromsø

Siden det ikke er psykolog i byen som kirken kan henvise til, er sykehuset deres nærmeste samarbeidspartner med behandlingskompetanse.

– Med samtykke henviser vi den som trenger det videre til sykehuset, der legen vurderer behovet for eventuell psykiatrisk behandling i Tromsø, sier Sørensen.

Faresignalene

Sørensen understreker at det er viktig at de som bor i Longyearbyen ser hverandre, virkelig bryr seg om hverandre og spør hvordan det går. Hun sier at når du først spør, så må du også være interessert i å lytt til det svaret du får.

– Det er viktig å legge merke til endringer hos mennesker du kjenner og ha øynene åpne. Vi må være der for hverandre her vi bor, og spesielt når vi mangler en psykologtjeneste, sier Sørensen.

Hun understreker at det er et faresignal dersom man selv ikke klarer å komme seg ut av det mørke mange opplever gjennom polarnatten. Det er også mange som bor alene i Longyearbyen. Derfor oppfordrer Sørensen alle å snakke med venner og familie – samt å komme seg ut i frisk luft og få sol i ansiktet.

– Vær frimodig og ta kontakt om du sliter. Alle er velkomne til samtale hos oss i kirken, uansett hvilken tro du har, avslutter Sørensen.

Powered by Labrador CMS