Bygger publikumsbygg og sanitæranlegg

Modulene som skal bli til et nytt publikumsbygg og et sanitærbygg står klare på båten som ligger i havna. Arbeidet med peling starter med det første.

Havnesjef Kjetil Bråten er glad for at de får på plass et mer permanent publikumsbygg og nytt og bedre sanitæranlegg denne sommeren. Arbeidet starter om kort tid og bygget skal etter planen stå klart 14. juni. Da blir det åpningsfest.
Havnesjef Kjetil Bråten er glad for at de får på plass et mer permanent publikumsbygg og nytt og bedre sanitæranlegg denne sommeren. Arbeidet starter om kort tid og bygget skal etter planen stå klart 14. juni. Da blir det åpningsfest.
Publisert
Publikumsbygget skal være både venterom og turistinformasjon ved de store cruiseanløpene.
Publikumsbygget skal være både venterom og turistinformasjon ved de store cruiseanløpene.
Slik kan venterommet bli.
Slik kan venterommet bli.
Sanitæranlegget og publkumsbygget/turistinformasjonen skal settes sammen av moduler på plassen. Men først må det peles.
Sanitæranlegget og publkumsbygget/turistinformasjonen skal settes sammen av moduler på plassen. Men først må det peles.

Det nye publikumsbygget skal etter planen stå klart 14. juni og vil erstatte teltet som har rommet turistinformasjonen de siste årene. Bygget har et utvendig mål på 160 kvadratmeter. Havnesjef Kjetil Bråten ser fram til å få på plass nybyggene i havna.

– Dette betyr at vi kan gi publikum og gjester et mye bedre tilbud, og jeg er glad for å endelig få dette på plass. De siste 20 årene har vi basert oss på stadig nye mindre tiltak for å tilpasse havna. Dette er et ledd i dette arbeidet, sier han.

Publikumsbygget skal settes sammen av fire moduler og plasseres på en stålramme som er pelet. Igangsettelsestillatelsen ble gitt mandag denne uken. Pelingen starter når alle modulene har ankommet.

Det er Skanska husfabrikk i Steinkjer som har laget modulene. De kommer direkte derfra med båt.

Det nye publikumsbygget skal inneholde venterom slik at passasjerene får en plass å sitte før de går om bord eller søke ly for været når det er nødvendig. Ved de store cruiseanløpene skal det også være en bemannet turistinformasjon i bygget.

– Dette gjør vi for at passasjerene skal slippe å gå helt opp i byen før de kan finne ut hvor de skal gå og hva de vil se. Dette vil også heve kvaliteten på det vi tilbyr, sier Bråten.

Nye toaletter

Selve havnebygget er også under oppussing. Ved siden av dette kommer det et nytt sanitærbygg med toaletter, dusjer og vaskemuligheter. Dette var tidligere inne i havnebygget og ble delt mellom ansatte og besøkende. Nå får de besøkende et helt adskilt bygg. Kapasiteten utvides fra to til fire toaletter, fra to til tre dusjer og fra to til tre vaskesøyler med vaskemaskin og tørketrommel.

– Dette har vi hatt behov for lenge. Nå bygger vi dette mens vi venter på den store planlagte flytekaia. Vi vet ikke hva som skjer med den, derfor må vi i mellomtiden finne tiltak for å være i stand til å takle den aktiviteten vi har over kai, sier havnesjefen.

Selv om det denne sesongen er litt nedgang i antall store cruisebåter, blir det stadig flere mindre båter som ankommer havnen.

– Allerede nå i mai er det et tjuetalls-båter som opererer med passasjerer her, små og mellomstore båter. Flytekaia er allerede full på de travleste dagene, sier Bråten.

Utvider igjen

En ny flytekaimodul på 30 meter ligger klar i Tromsø, det mangler bare behandling hos Sysselmannen. Denne skal monteres i forlengelsen av eksisterende flytekai.

– Jeg håper å få den på plass så raskt som mulig, sier Bråten.

Flytekaia ble også utvidet med 60 meter våren 2018 til en totallengde på 220 meter. I tillegg ble kaien før det forlenget fra 35 til 80 meter på innsiden med plass til RIB-båtene.

Den store flytende terminalen ligger inne i NTP (Nasjonal Transportplan) med 300 millioner kroner, men det er ikke klart når disse pengene vil komme. Kystverket har jobbet med forprosjektet i ett år, men da det ikke ble gitt penger på budsjettene i 2019 stoppet arbeidet opp.

– Vi lever enda i håpet. Det er det vi gjør her oppe, sier havnesjef Bråten.

Første anløp

Det første store cruiseanløpet er AIDAluna som kommer allerede 29. mai. Tradisjonelt blir årets første cruiseanløp feiret med flagg og boller på Burmaveien. I år flyttes feiringen til 14. juni. Da står forhåpentlig det nye publikumsbygget klart.

Cruisekoordinator Eva Britt Kornfeldt sier at de i år vil ha turistinfo i friluft når AIDAluna kommer.

– Vi venter med «grand opening» til Mein Schiff 4 sin ankomst 14. juni på morgenen. Det betyr at vi ikke har Burmaveifrokost i år, men satser på kaffe, flagg og hjembakst for lokale og innvielse av det nye bygget denne dagen, sier Kornfeldt.

Powered by Labrador CMS