De er bare to fast ansatte, men hevder seg likevel i norgestoppen
Longyearbyen bibliotek har doblet besøkstallet og er ett av tre bibliotek som er nominert til prisen Årets bibliotek.

Biblioteksjef Elin Anita Olsrud er kjempeglad for nominasjonen.
– Jeg er stolt av at vi har blitt nominert til en så viktig pris i bibliotekverden og at vi har satt Longyearbyen folkebibliotek på kartet. Selv om vi bare er to fast ansatte synes jeg vi har fått til veldig mye siden vi flyttet inn i de nye lokalene. Det egner seg godt til å ha arrangement her og mange kommer hit fordi de trives. Nå har folk stemt oss fram og det setter jeg stor pris på, sier biblioteksjefen.
Les også: Dette kan bli årets bibliotek i Norge
De to andre bibliotekene som er nominert er Deichman Stovner og Stormen bibliotek.
– At vårt lille bibliotek her, helt utenfor allfarvei, har nådd så langt uten å ha blitt fanget opp av hovedstadspressen er jeg så glad for. Vi har sendt inn mange bilder av interiøret og løftet fram både spillkulen og polarsamlingen vår, sier Olsrud.
Doblet besøket
Tidligere holdt biblioteket til i andre etasje på Lompensenteret. Antall besøkende har doblet seg siden biblioteket flyttet inn i de nye lokalene i Næringsbygget i juni 2017.
– Etter at vi startet med meråpen tilgang blir lokalene veldig mye brukt, spesielt av studentene på Unis. Det er mye folk her helt til klokken ti på kvelden, sier Olsrud.
Les også: Trodde du at det skulle være stille på biblioteket?
Så langt i år har biblioteket hatt 70 arrangement og aktiviteter med til sammen 2.200 besøkende. Olsrud mener det er det gode samarbeidet med andre aktører både nåde det gjelder økonomi og tilrettelegging som har gjort dette mulig. Alt som foregår på biblioteket er gratis.
– Høydepunktet for meg var de to konsertene som ble satt opp her under Arctic Music Chamber festival. Det kostet oss ikke en krone, sier hun.
Les også: Dette får biblioteksjefen til å smile
Olsrud trekker også fram to andre viktige samarbeidspartnere. Artica Svalbard har blant annet bidratt med besøk av gjesteforfattere. Aktiv i friluft har også hatt flere foredrag innen friluftsliv, og under Longyearbyen litteraturfestival var alle arrangement for barn på biblioteket.
Juryens begrunnelse
I begrunnelsen står det: «Det nye biblioteklokalet har blitt både en kjærkommen møteplass for de fastboende, men også en turistattraksjon med sine vinduer som fungerer som utstilling ut mot gata. Som det ble skrevet av en av forslagsstillerne: «Det er godt å gå dit og være der». Og Longyearbyen folkebibliotek tar tak i det særegne med Svalbard og kobler friluftsliv og natur sammen. Biblioteket greier også å holde meråpent, altså det er åpent for brukere å låse seg inn utenom ordinær åpningstid.»
I januar blir det avgjort hvilke av de tre nominerte bibliotekene som blir Årets bibliotek 2018.