Derfor blir Unis neppe storbruker av det nye forskningsskipet

– Den koster nok litt mer enn den vi har brukt tidligere, sier sikkerhetsansvarlig ved Unis Fred Skancke Hansen.

Fred Skancke Hansen
Fred Skancke Hansen
Publisert

Han har sett det nye forskningsskipet komme til Svalbard for første gang. Men Unis blir neppe en storkonsument av båten.

– Det er så enkelt at skal vi som ekstern bruker av skipet bruke det, må vi leie tid. Det kostnadsbildet er foreløpig uvisst, men det blir nok noe litt annet enn hva vi er vant med fra «Helmer Hanssen», sier Skancke Hansen.

Vil være med

Han forteller at de neppe kommer til å leige inn båten på egne undervisningstokter, men er klar på et par ting.

– Vi håper å få være med på en del ordinære tokter. I tillegg kan vi fremdeles bruke «Helmer Hanssen» som blir beholdt av Universitetet i Tromsø, og pusset opp. Den båten blir i alle fall noen år til, sier han.

– Men det å ha fått inn et slikt skip som «Kronprins Haakon» er en stor styrking av forskermiljøet, så det er vi veldig positive til. Det vil føre til at forskningen på Svalbard blir bedre, sier han.

I Tromsø sitter Ole Arve Misund som er direktør ved Norsk Polarinstitutt.
Han forteller at han håper på et fortsatt godt samarbeid med Unis, og at det skal bli rom for at de også får undervise om bord i fartøyet.

– Der er både et undervisningslaboratorium, og et auditorium, så vi må forsøke å ha litt undervisning der, sier han.

Ikke budsjettert med utleie

I utgangspunktet har UiT bestilt 50 prosent av tiden med båten, polarinstituttet 30 og Havforskningsinstituttet 20, men det vil likevel bli rom for andre utenom ordinære tokter.

– Men vi har ikke budsjettert med at Unis skal leie båten, og er ikke avhengige av det for at det skal gå rundt. Vi håper likevel at skipet blir mest mulig brukt, sier Misund.

Kongelig dåp

Båten var i utgangspunktet planlagt å skulle døpes i mars, men litt forsinkelser gjorde at det ikke var mulig.

– Derfor har vi utsatt det til etter prøvetoktene og de første ordinære toktene fra Svalbard. Rundt 20. november er planen at båten skal døpes i Tromsø, deretter skal den legge ut på tokt til Antarktis, sier Misund.

Han forteller at det er mange som har vært involvert i båten, og at de planlegger en nasjonal begivenhet.

– Kronprinsen har det på sin kalender, og vi håper at også kronprinsessen blir til stede. Da blir det litt som i gamle dager, da kom Kongehuset for å ønske polarinstituttet lykke til når vi skulle ut på lange tokter, sier han.

Powered by Labrador CMS