Regjeringen forlenger krisepakken:

– Det er alt for lite

Regjeringen viderefører krisepakken for bedriftene ut august. Det er alt for lite for bedriftene på Svalbard, ifølge reiselivssjef Ronny Strømnes.

Fungerende daglig leder Ronny Strømnes i Visit Svalbard synes ikke at en forlengelse av krisepakken ut august er godt nok.
Fungerende daglig leder Ronny Strømnes i Visit Svalbard synes ikke at en forlengelse av krisepakken ut august er godt nok.
Publisert

Det var på Politisk kvarter på NRK i dag at statsministeren kom med nyheten om en forlengelse.

– Vi vil videreføre kontantstøtten til ut august. Så har vi planer om å avvikle. Mange bedrifter er i en usikker situasjon. Uten hjelp til faste kostnader til bedriftene, vil vi oppleve at bedrifter som kunne vært sterke i fremtiden ikke vil klare seg. Det er fortsatt næringer som sliter på grunn av den internasjonale situasjonen, som for eksempel reiselivsnæringen, sier statsminister Erna Solberg til NRK.

Fortsetter kampen

På spørsmål om løsningen blir tatt godt i mot, er styreleder i Visit Svalbard, Ronny Strømnes, krystallklar:

– Nei. Vi har bedrifter i vår medlemsmasse som definitivt trenger pakke i hvert fall ut februar neste år. Det er alt for lite for oss, så kampen fortsetter fra vår side inn mot nærings- og fiskeridepartementet for å prøve å bli hørt, sier han.

De siste ukene har store ressurser blitt lagt inn i smittevernveilederen, som nå er klar. Den neste store kampsaken blir altså en ytterligere forlengelse av krisepakken.

– Foreløpig har vi ikke hørt noe Svalbard-spesifikt om krisepakken. Sesongpakken er også helt meningsløs – jeg tror vi med en gang kan konkludere med at den ikke er gunstig for noen av bedriftene her oppe. Vi må få noen til å forstå at Svalbard er annerledes, sier Strømnes.

Blir ikke hørt

Majoriteten av bedriftene har gått glipp av den største sesongen sin, og pengene de skulle leve på frem til neste høysesong er gått tapt. Selv om samarbeidet mellom Visit Svalbard og regjeringen var bra under arbeidet med smittevernveilederen, ifølge Strømnes, har det nå stagnert.

– Vi føler ikke at vi blir hørt nå, og har ikke fått noen tilbakemeldinger på de tingene vi har spilt inn. Det er sjelden avstanden har føltes lengre til Løvebakken enn nå. Jeg skjønner at det er mange å ta hensyn til, men nå må vi snart bli hørt, sier han, og legger til at kampen om en forlengelse av krisepakken nå blir intensivert.

Powered by Labrador CMS