To omkommet i snøskred i Hornsund

To personer fra den polske forskningsstasjonen omkom i helgen i et skred som gikk øst for Hornsund. De ble funnet ved lunsjtider søndag.

BRATT: Raset har gått fra toppen og langt nedover fjellsiden, omtrent midt i bildet.
BRATT: Raset har gått fra toppen og langt nedover fjellsiden, omtrent midt i bildet.
Publisert
Skredulykken skjedde oppunder fjellet Kamkrona, øst for den polske forskningsstasjonen i Hornsund.
Skredulykken skjedde oppunder fjellet Kamkrona, øst for den polske forskningsstasjonen i Hornsund.

Sysselmannen fikk melding om ulykken klokken 11.30 søndag.

En kvinne og en mann hadde dratt ut på tur fra stasjonen fredag. Da de ikke kom tilbake som avtalt innen søndag morgen, dro mannskap fra stasjonen ut for å lete etter dem. De to omkomne ble funnet noen timer senere i et vanskelig tilgjengelig skredområde under fjellet Kamkrona øst for stasjonen. De har falt flere hundre meter nedover en bratt fjellside, meldte først Sysselmannen i en pressemelding.

– Vi sendte et helikopter med lege og politi fra Sysselmannen for å undersøke hva som har skjedd, samt følge opp de øvrige ansatte på basen. De omkomne er nå bragt til Longyearbyen, sier sysselmann Kjerstin Askholt.

Ulykkesstedet ligger vanskelig tilgjengelig i svært bratt terreng på østsiden av fjelltoppen.

Falt fra toppen
– De to har trolig vært på tur oppå fjellet, og har gått ut på en overhengende skavl som har brukket av, sier sysselmannsførstebetjent Anders Haugerud til NTB.

Sysselmannen har satt i gang varsling av de pårørende. Beboerne ved forskningsstasjonen er naturlig nok sterkt preget av det som har skjedd.

De ansatte ved forskningsstasjonen får nå tilbud om krisehjelp. De vil også få oppfølging fra Sysselmannen og andre aktuelle instanser på Svalbard utover i uka.

Holder seg til fornavnene

Det polske vitenskapsakademiet har gått ut med fornavnene på de omkomne.

– Vi er rystet av denne tragiske ulykken der to unge mennesker omkom, og vil uttrykke vår dypeste medfølelse til deres familier og kjære, skriver ledelsen ved Institutt for geofysikk ved vitenskapsakademiet i Warszawa på Facebook.

De ønsker foreløpig ikke at de to personenes fulle navn offentliggjøres.

Familiene orientert

Stasjonssjef Włodzimierz Sielski sier til Nrk at de ansatte ved stasjonen er i sjokk.

– Vi vet ikke så mye så langt. De to hadde frihelg og dro ut på tur. Så har de falt ned og blitt drept umiddelbart, sier han.

Søndag kveld satt Sielski i krisemøter med ledelsen for Institutt for geofysikk. Tidligere på dagen tok han selv den tunge turen til de omkomnes familier for å orientere om det som hadde skjedd.

Det er til vanlig 14 personer på den polske forskningsstasjonen i Hornsund, som ligger cirka 13 mil sør for Longyearbyen.

Powered by Labrador CMS