Dokumenterer historien

Tidligere svalbardianer og rektor ved Longyearbyen skole, Hallvard Holm syntes det var for ille at guidene formidlet så mye feil når det gjelder historie. Etter at han publiserte et leserinnlegg i Svalbardposten i november i fjor ble det fart på sakene.

Tom Backe (t.v.) og Hallvard Holm har laget historiske småfilmer med lokalhistorie. Eva Grøndahl er en av de som har bidratt med bilder til filmene.
Tom Backe (t.v.) og Hallvard Holm har laget historiske småfilmer med lokalhistorie. Eva Grøndahl er en av de som har bidratt med bilder til filmene.
Publisert

Nå har han i samarbeid med Tom Backe i Kaldnes Media laget 29 småfilmer på mellom ett og fire minutter som omhandler svalbardhistorie. De siste ukene har filmene blitt postet daglig i facebookgruppen Gamle Svalbard. Den 8. november blir alle filmene publisert samlet på Youtube, til fri benyttelse for alle.

Backe og Holm var på Svalbard litt over en uke i sommer og gjorde alle opptakene.

– Vi har fått fantastisk respons så langt på det vi har lagt ut, sier Backe.

Han har tidligere jobbet i Longyearbyen og hadde nesten glemt hvordan det var å jobbe her.

– Alle har vært så hjelpsomme. Vi har fått tilgang på utrolig mange bilder og de vi har spurt har stilt opp, sier Backe.

Holm har lagt merke til at reiselivet er flinke til å utdanne naturguider i brekurs, isbjørnsikkerhet og alt som hører med for å ferdes i naturen, men historieopplæring mener han mangler.

– Svalbard er på mange måter et historieløst samfunn som har altfor få bestemødre som kan fortelle historien videre. Det mangler kontinuitet og kan kanskje ikke lenger kalles et samfunn, mer en turistdestinasjon, sier Holm.

Filmene er finansiert av Svalbards miljøvernfond og skal være til fri bruk for alle.

Powered by Labrador CMS