Drept av isbjørn

En mann er omkommet etter å ha blitt angrepet av en isbjørn ved campingplassen utenfor Longyearbyen i natt.

Slik ser det ut på campingen ved halv åtte-tiden fredag morgen. Folk fra Sysselmannen står ved hytta, og sperringer er satt opp.
Slik ser det ut på campingen ved halv åtte-tiden fredag morgen. Folk fra Sysselmannen står ved hytta, og sperringer er satt opp.
Publisert
En person er drept av isbjørn på campingplassen, rett utenfor byen.
En person er drept av isbjørn på campingplassen, rett utenfor byen.

Like etter klokken åtte fredag morgen forteller kommunikasjonsrådgiver hos Sysselmannen, Terje Carlsen, at den omkomne fortsatt ikke er identifisert. Han har heller ikke informasjon om isbjørnen som angrep.

– Det er noe som blir sjekket ut. Det kan være snakk om en tredje bjørn, sier han, og henviser til de to bjørnene som har vært i bynære områder den siste uken.

Isbjørnen ble skutt og drept. Det skriver Sysselmannen på sin Facebookside klokken 06.28 fredag morgen.

- Politiet fikk melding klokken 03.50 om at en person på campingplassen var angrepet og skadet av en isbjørn. Bjørnen ble skutt mot av folk på stedet og gikk mot flyplassen, som ligger like i nærheten, opplyser assisterende sysselmann Sølvi Elvedahl.

En politipatrulje rykket ut til stedet og sikret området. Longyearbyen sykehus ble varslet. Personen som ble angrepet av bjørnen ble bekreftet omkommet av lege fra sykehuset.

Bjørnen ble like etterpå funnet død på parkeringsplassen på flyplassen.

Ingen andre personer ble fysisk skadet av isbjørnen, men seks personer som var på stedet er kjørt til sykehuset i Longyearbyen og blir tatt hånd om av helsepersonell og lokalt kriseteam.

Den omkomne er foreløpig ikke identifisert. Sysselmannen etterforsker saken.

Sysselmannen ber folk om å ikke oppsøke området.

Se hva isbjørnekspert Jon Aars sa om en av bjørnene som har vært i nærområdet tidligere denne uken:

MErket isbjørnen i Hiorthhamn

Sysselmannen har sperret av ulykkesstedet og etterforsker saken videre.

– Vi jobber med å identifisere vedkommende. Seks personer var der. Det blir nå etterforskning av hele hendelsen. Vi vet ikke hvilken bjørn det var og heller ikke nasjonalitet på vedkommende som er omkommet. De andre har vi ingen informasjon om, sier Terje Carlsen, kommunikasjonsansvarlig hos Sysselmannen, til Svalbardposten fredag morgen.

– Dette er trist og tragisk på alle måter, sier han.

Flere isbjørner har vært i nærområdene til Longyearbyen de siste dagene. Sysselmannen har hatt tett kontakt med isbjørnekspert i Norsk Polarinstitutt, også etter ulykken.

– Hadde dere patrulje ute i natt?

– Nei, ingen patruljer ute i natt. Bjørnen kan ha kommet hvor som helst fra, sier han.

Powered by Labrador CMS