Dronesiktetde Andrey Yakunin på Svalbard i august i fjor. Han ble først frifunnet for å ha brutt saksjonsreglene og fløyet drone på Svalbard, men nå skal saken opp til behandling i Høyesterett etter at statsadvokaten anket frikjennelsen.

Høyesterett behandler dronesak i neste uke

Tirsdag neste uke skal dronesaken mot russisk-britiske Andrey Yakunin nok en gang behandles i retten, denne gangen i Høyesterett.

Publisert

Yakunin ble først frikjent i Nord-Troms og Senja tingrett, og deretter i Hålogaland lagmannsrett.

Statsadvokaten anket frikjennelsen til Høyesterett, og i slutten av mars ble det klart at Høyesterett ville behandle saken. Saken skal opp i retten tirsdag 13. juni.

– Det er flott at Høyesterett tar stilling i saken, og vi regner med at frifinnelsen vil bli stående, sa Yakunins forsvarer, advokat John Christian Elden, til NTB i april.

Den britisk-russiske forretningsmannen var tiltalt for å ha fløyet drone over Svalbard i august og september under en seilas med båten Firebird.

Han satt nesten to måneder i varetekt etter at han ble pågrepet, fordi sanksjonsreglene forbyr russere å fly i Norge. Lagmannsretten mener imidlertid at sanksjonsforskriften ikke innebærer et forbud mot bruk av hobbydroner til fritidsformål, og at regjeringen i Yakunins tilfelle har gått ut over de fullmakter de har fått fra Stortinget.

Hans andre forsvarer, advokat Bernt Heiberg, varslet i februar at Yakunin vurderer et gigantsøksmål mot Norge etter frikjennelsen i lagmannsretten.

Høyesterett skal 13. juni vurdere om det er forbudt for russiske statsborgere å fly drone over norsk territorium.

Yakunin er en velstående forretningsmann og sønn av en tidligere jernbanetopp i Russland som kobles til president Vladimir Putin. De siste årene har han hatt base i London, men nå bor han i Italia.

Powered by Labrador CMS