For tredje gang er britisk-russiske Andrey Yakunin frikjent for å ha fløyet drone på Svalbard. Han og hans følge var høsten 2022 på ferietur med seilbåten "Firebird" og hadde flere ilandstigninger der det også ble fotografert fra drone.

Droneflyver frikjent på nytt

Den britisk-russiske forretningsmannen Andrey Yakunin er for tredje gang frifunnet for å ha fløyet drone på Svalbard.

Publisert

Tingrettens flertall kom denne gang frem til at Yakunin ikke visste om forbudet om droneflyging. Dommen slår fast at droneforbudet gjelder på øygruppen i nord, men et flertall i tingretten kom frem til at tiltalte kjente ikke til dette.

Hans advokat John Christian Elden er ifølge NRK-Finnmark fornøyd med dommen. Aktor, statsadvokat Jan Glent, sier at også denne dommen vil bli anket.

Andrey Yakunin var høsten 2022 på Svalbard med sin seilbåt «Firebird» og var over lang tid på ferietur, blant annet oppover vestkysten. Bilder fra turen ble blant annet lagt ut på nett. Da båten ankom Hammerfest 17. oktober ble Yakunin pågrepet av politiet, siktet for ulovlig droneflygning på Svalbard.

Politiet tok beslag i dronen og ulike elektroniske lagringsmedia. Her fant de vakre bilder fra ulike steder på Svalbard, ofte med seilbåten i sentrum.

Forretningsmannen satt i varetektsfengsel i 51 døgn før saken kom opp i tingretten, de han ble frikjent. Det samme skjedde i Lagmannsretten. Begge rettsinstanser mente da at droner ikke var omfattet av flyforbudet.

Men høyesterett satte dommene til side. I januar var det en ny runde i Nord-Troms tingrett, der Yakunin på nytt ble frikjent.

– Retten har kommet til at Andrey Yakunin ikke kunne vite at det skulle være ulovlig for ham å fly droner på Svalbard, sier advokat John Christian Elden i en pressemelding.

Powered by Labrador CMS