Dronningen til Longyearbyen

I dag er kong Harald i Ny-Ålesund, og i januar skal dronning Sonja åpne Polarjazz 2013.

Ørnulf Opdahl (t.h.), dronning Sonja og Kjell Nupen (midten) under arbeidet med prosjektet Tre reiser - tre landskap. Til venstre står samarbeidspartner Ole Larsen.
Publisert

Det blir nok et kongelig besøk på Svalbard. Dronning Sonja har takket ja til å stå for den offisielle åpningen av Polarjazz 2013. Dronningen skal også delta ved åpningen av utstillingen «Tre reiser - Tre landskap» i Galleri Svalbard, ifølge Longyearbyen lokalstyre.

Dronningens bilder

Utstillingen består av 24 dyptrykk utført av dronning Sonja, Kjell Nupen og Ørnulf Opdahl. Trykkene er et ledd i etableringen av dronningens kunststipend, the Queen Sonja Nordic Art Award, og vises nå for første gang i Norge.

Dronning Sonjas arbeider tar utgangspunkt i fotografier hun har tatt på Svalbard, og landskap er tema. Fotografiene er overført til polymerplate og bearbeidet i dyptrykk av dronningen selv.

For Kjell Nupen og Ørnulf Opdahl er arbeidene en videreføring av egen tematikk og teknikk, der landskapet står sentralt.

Kunstnersamarbeid

Samarbeidet mellom de tre har også resultert i en omfangsrik bok. Den gir en innføring i grafikkens verden, men beskriver også prosessen rundt prosjektet Tre reiser. Tre landskap.

Både Opdahl og Nupen har tidligere hatt utstillinger i Galleri Svalbard, og i 2006 vant Opdahl konkurransen om å lage jubileumskunstverket i forbindelse med at Longyearbyen markerte sitt 100-årsjubileum

Arrangementene finner sted torsdag 31. januar.

Powered by Labrador CMS