Rørt og imponert etter møte med skredrammede

Dronning Sonja lot seg imponere av de som kjempet for livet etter raset den 19. desember.

Hennes majestet dronning Sonja ble imponert etter å ha møtt de skredrammede sammen med justis- og beredskapsminister Anders Anundsen.
Publisert

– Det er helt utrolig å høre hvordan menneskene her har kjempet i snømassene i en fortvilt situasjon. Det viser hvor sterk viljen til å overleve er, sa dronningen etter møtet med de som ble hardest rammet av skredet i Svalbard kirke i dag.

Familie begravd

Dronningen og justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (FrP) møtte pressen i noen få minutter etter møtet i dag. Den historien dronningen ble mest berørt av var historien til Malte Jochmann, Elke Morgner og Eli Ann Ersdal.

– Her ble en hel familie, samt en venninne som var på besøk, begravet i snømassene. At en klarer å komme seg fri og etter hvert få gravd fram de andre, inkludert to små barn, er en rørende historie som viser hva som bor i oss mennesker når vi kommer i ekstreme situasjoner, sa dronningen.

Historien til den nevnte familien kan du lese i dagens utgave av Svalbardposten.

Hjelp til Longyearbyen

Justis- og beredskapsminister Anundsen var i likhet med dronningen berørt av historiene de fikk høre fra de som ble rammet. Fredag morgen hadde han møte med Longyearbyen lokalstyre, for å diskutere veien videre. Anundsen sier skadene etter skredet vil være en del av regnskapet i den nye svalbardmeldingen.

– Det har vært noen ekstreme uker på Svalbard der to menneskeliv har gått tapt i snøraset. I tillegg er det betydelig med materielle skader. Vi jobber nå med ei ny svalbardmelding, og skredskadene vil inngå som en del av det arbeidet, sier han.

Powered by Labrador CMS