Egenberedskapsdagen 2022

– Du kan selv påvirke hvor ille en krise skal bli for deg

Alle vet at strøm, fjernvarme, vann eller internett kan forsvinne for en periode, men hva har du gjort for å forberede deg? Slikt kalles egenberedskap.

Egenberedskap Beredskapsleder Signe Selven sier du selv kan påvirke hvor ille en krise skal bli for deg og dine nærmeste.
Publisert Sist oppdatert

Myndighetene ønsker at vi skal klare oss selv for en periode om krisen rammer. Da tenker de på livsnødvendigheter som mat, varme, lys og vann.

En periode i denne sammenheng er tre døgn. Minst.

Da er håpet at krisen skal være over, dempet eller at hjelp fra det offentlige er kommet på plass.

Tirsdag kveld inviterer Longyearbyen lokalstyre og Sysselmesteren til folkemøte på Kulturhuset og «Egenberedskapsdagen 2022».

Beredskap i Longyearbyen generelt, egenberedskap, brann- og isbjørnbeskyttelse er kveldens tema mellom klokken 18 og 19.30.

Kriser vil komme

På en isolert øy nær Nordpolen er vi timer eller dager unna hjelp fra fastlandet.

«Norges mest sårbare sted» skrev Svalbardposten i forrige uke.

Liksom for å understreke alvoret fikk Energiverket samtidig utfall av lys og fjernvarme.

– Dine egne forberedelser kan få stor betydning for hvordan en krise rammer deg. Du kan selv påvirke hvor ille det skal bli. Det er denne bevisstgjøringen vi jobber med, sier kvalitet- og beredskapsrådgiver i Longyearbyen lokalstyre, Signe Selven, og fortsetter:

– Når en større hendelse eller krise inntreffer er det mange som trenger hjelp. Ved at du selv er forberedt bidrar du til at de som trenger det aller mest kan få hjelp først. På den måten er du også en viktig del av Longyearbyens beredskap, understreker Selven.

Leveringssikkerhet

Mat og vann er livsnødvendigheter. Derfor bør alle tenke gjennom og vi kan klare oss uten påfyll fra butikker eller springen over noe tid.

– Noen har spurt oss om vannet fra Isdammen kan lagres over tid. Heldigvis er svaret «ja». Det er kalk i vannet, men lavt bakterieinnhold. Har du noen kanner stående er det lurt å fylle dem helt opp for å unngå luft, og kanskje skifte ut vannet et par ganger i året, sier beredskapsrådgiveren.

– De fleste av oss er godt på vei til å oppfylle kravene om å ha en god egenberedskap gjennom det de alt har i skuffer og skap, men det vi ser at mange mangler er nettopp nok vann. Spesielt gjelder dette aldersgruppen 30-39 år, viser befolkningsundersøkelsen fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), sier Selven.

Samtidig er det viktig å huske egenomsorgen: Ha gjerne noe i liggende som kan spre glede i mørket – det være seg bamsemums, en kortstokk eller stearinlys.

Egenberedskap

Dette må du ha for hele familien:

  • Varme
  • Drikke (ni liter vann per person per dag)
  • Mat for minst tre døgn
  • Legemidler
  • Hygiene- og sanitærutstyr
  • Informasjon ved krise (Det er lurt å ha en DAB-radio med ekstra batterier, dersom mobilnett, internettilgang og TV-signaler skulle forsvinne).

(Kilde: Longyearbyen lokalstyre)

For de forhutrede

Et opplagt vinterproblem er oppvarming av boliger om strøm og fjernvarme skulle forsvinne over tid.

Svalbardhallen, Næringsbygget, Kulturhuset, Svalbard lufthavn Longyear, UNIS, Svalbard kirke og Funken er blant flere bygninger som er tenkt brukt som evakueringssentra.

Det har lenge vært et politisk ønske å minske antall ved-, kull- og parafinovner nasjonalt, men dette har samtidig gått ut over egenberedskapen.

Alternativt selger Svalbard Auto fulle 11-kilos gassflasker for 1500 kroner, og en gassovn fra Ingeniør G. Paulsen (IGP) som leverer drøyt fire kilowatt varme koster det samme.

Tid for ettertanke

Dagen bør uansett gi tid til ettertanke og én fot i bakken - har du alt på stell hjemme hos deg?

Det er også mulig å følge møtet hjemmefra på https://vimeo.com/event/257489, men da går du glipp av et mulig vinnerlodd i trekningen av en egen beredskapssekk gitt av Arctica på Lompen-senteret.

Powered by Labrador CMS