Leder:

Rydd opp nå!

Å se reinsdyr kjempe for livet, fanget i piggtråd og gamle stålvaiere, er bilder vi ikke ønsker å se.

SITTER FAST: Reinsdyr setter seg av og til fast i gjenstander vi mennesker har lagt igjen ute i svalbardnaturen.
SITTER FAST: Reinsdyr setter seg av og til fast i gjenstander vi mennesker har lagt igjen ute i svalbardnaturen.
Publisert

Dessverre har vi sett altfor mange slike situasjoner de siste årene. Dyr som har satt seg fast og som har måttet lide en forferdelig død.

Piggtråd, kabler og stålvaiere, spiker og annet farlig og skadelig materiale ligger spredt rundt som rester i naturen på Svalbard. Kulturminner og fredning av alt som er fra før 1946 har kanskje vært en dårlig unnskyldning eller en utbredt misforståelse for ikke å rydde opp i de farlige restene. Den gode nyheten er at alt som er farlig kan fjernes.

Reinsdyr, polarrev, hunder og mennesker som ferdes i naturen risikerer å skade seg på alt rasket som har blitt liggende igjen og som aldri ble ryddet vekk da gruvedriften var over.

Piggtråd er forbudt på fastlandet, og kan skade både dyr og folk.

Svalbardmiljøloven kom i 2001 og med den kom også fredningsvedtaket. Det er selskapene selv som har ansvar for å rydde opp, og i stor grad gjelder det Store Norskes og Trust Arktikugols gruvedrift. Selv om miljømyndighetene mener det er vanskelig å komme med pålegg om tilbakevirkende kraft har selskapene et moralsk ansvar for å rydde opp og sørge for at gammelt industriavfall blir fjernet fra naturen der det kan gjøre skade.

Det er godt å høre at det pågår en dialog med Miljødirektoratet og Nærings- og fiskeridepartementet om å få til et større opprydningsprosjekt. Det er helt nødvendig å få penger til en effektiv innsamling av avfall. Det er på høy tid.

Store Norske er klar over at det er mye å rydde opp i og de jobber også med saken. Men det må flere instanser på banen som har interesse av å få ryddet i den sårbare naturen.

Mens vi venter på en større opprydning oppfordres folk som ferdes i naturen til å gi beskjed om industriavfall som kan være farlig i naturen. Det er en mulighet vi må bruke. Vi vil ikke se flere dyr som lider en grufull død.

Powered by Labrador CMS