Innfører ferdselsrestriksjoner på Tempelfjorden umiddelbart

Sysselmannen oppgir «flere uheldige episoder med skutere på fjordisen de siste dagene», som en av hovedgrunnene til at de begrenser ferdselen.

Tempelfjorden, her sett fra Fjordnibba, får ferdselsrestriksjoner fra i dag, onsdag 13. mars 2019.
Publisert
FORBUDSSONE: Ferdselsforbudet gjelder i en linje innenfor Kapp Schoultz og Murdochelvas utløp. Infoplakat fra Sysselmannen.

Sysselmannen innfører dermed den reguleringen av motorferdselen som de tidligere har varslet kunne komme. Restriksjonen gjelder sjøisen i Tempelfjorden, hvor det de siste par ukene har vært ei isbjørnbinne med to unger. I tillegg er det flere andre bjørner som har opphold i området.

– Samtidig er det mye ferdsel med snøskuter, og det er observert flere uheldige episoder med skutere på fjordisen de siste dagene. Vi går nå inn i en særlig sårbar periode for isavhengige arter som ringsel og isbjørn. Selen skal føde sine unger på isen, og bjørnen skal i løpet av en kort periode spise og legge på seg mest mulig for å gjøre seg klar for mange måneder med lite mat, sier miljøvernsjef Morten Wedege hos Sysselmannen.

Helgens hendelser avgjorde
Restriksjonene innføres for å skjerme sel og isbjørn i en sårbar periode.

Ferdselsbegrensningen trer i kraft med en gang og gjelder inntil Sysselmannen eventuelt bestemmer noe annet. Restriksjonene vil uansett ikke gjelde lenger enn til 1. juni i år.

Da Svalbardposten snakket med Wedege tirsdag i denne uka, fortalte han at de er svært nær en stenging. Sysselmannen hadde da fått inn meldinger både fra publikum og sine feltinspektører på Fredheim om skutere som kjørte veldig nær bjørner. Hendelsene fant sted sist helg.

Korteste farbare vei
Reguleringene som nå trer i kraft, er i tråd med det som tidligere er varslet og som framgår av kartet i denne saken. I indre deler av fjorden, innenfor en linje fra Kapp Schoultz til midt på Kapp Murdoch, vil det ikke være tillatt med motorferdsel. Utenfor denne linjen kan man krysse fjorden langs korteste farbare rute. Ved kryssing er det ikke tillatt med opphold eller stans, unntatt av sikkerhetsmessige årsaker eller ved tekniske problemer.

Powered by Labrador CMS