Tilbringer påsken med ski og pulk på ekspedisjon

April er høysesong for de som vil trekke pulk på langtur. Akkurat nå, i midten av april, er en håndfull grupper på vei til å gå Svalbard på langs eller tvers.

Jentegjeng går Svalbard på tvers, april 2019.
Jentegjeng går Svalbard på tvers, april 2019.
Publisert

- Jeg er spent på hvor mye jeg klarer å pushe meg, sier Lene Lindquist.
Hun har akkurat ankommet Longyearbyen. Men i byen blir hun ikke lenge, selv om hun aldri har vært her før. Allerede dagen etter skal hun ut til Agardhbukta på østkysten. Deretter skal hun og fem andre damer gå Svalbard på tvers på ni dager.
De har pakket matrasjoner, telt, primuser og alt som behøves opp på pulkene sine. Hva de veier, vil de helst ikke tenke på akkurat nå når ekspedisjonen starter. De er seks av stadig flere som kjøper seg ferdigsydde ekspedisjonsopplegg.
Det vil være en overdrivelse å si at mange gjennomfører slike langturer med ski og pulk på Svalbard. Men det har i hvert fall blitt vanligere.
Norge på langs var tidligere den ultimate langturen du kunne ta i kongeriket. Men etter hvert som dette har blitt noe veldig mange gjør, har flere rettet blikket mot Svalbard. Folk vil ha unike opplevelser. Øya som liker å kalle seg Europas siste villmark, har en forlokkende aura over seg.

Ikke startnummer
For Lindquist var Svalbard noe nytt, noe hun ikke hadde prøvd før. På fastlandet har det blitt mange fjellturer fra hytte til hytte. Trening er hun glad i, men liker ikke konkurranser med startnummer på brystet. På langtur konkurrerer du bare mot deg selv.
- Den største forskjellen fra turer jeg har tatt tidligere, er at nå skal vi bo i telt. Det skal bli spennende å se hvordan kroppen og hodet er etter noen dager.
Ruta hun og de fem andre skal følge, sammen med to erfarne guider, går fra Agardh i øst, via Kjellstrømdalen, Svea, Van Mijenfjorden og Fridtjovbreen før de ender opp på Isfjord Radio. 150 kilometer har du da logget på GPS'en.
Når du får Svalbardposten i postkassa har de seks damene sannsynligvis kommet et sted i nærheten av Svea.

Ruten endrer seg
Både fastboende og besøkende som skal ut på disse lange turene, må melde i fra til Sysselmannen. Søknaden havner på pulten til Aud Andersen som er seniorrådgiver for reiseliv. Derfor har hun god oversikt over hvor mange som er ute på langtur.
- Skal du gå Svalbard på langs, går du først og fremst i april. Dette regnes som en av de tøffeste skiturene man kan ta på grunn av været, terrenget og lengden. De som går har veldig mye turerfaring, noe vi også er veldig opptatt av at de har, sier hun til Svalbardposten. Skal du gå Svalbard på langs, har det blitt standard å gå fra Verlegenhuken i nord til Sørneset i sør. Da må du være veldig turvant og ha kondisjon over det gjennomsnittlige. Rundt 30 netter i telt må du regne med for å gå de over 500 kilometrene. De siste ti milene går du tilbake fra Sørneset og opp til grensen for Sør-Spitsbergen nasjonalpark. Der blir du hentet av skuter.

Svalbard på langs

• Vanligste rute fra Verlegenhuken til Sørneset. Over 500 km, rundt 30 dager.
• Svalbard på tvers: Flere varianter, men fra Agardh til Kapp Linné er ganske vanlig. Rundt 150 km og åtte dager.
• Lange ekspedisjoner har meldeplikt til Sysselmannen før avreise.
• Tilreisende har meldeplikt utenfor forvaltningsområde 10. Fastboende har meldeplikt i de gamle verneområdene, for Svalbard på langs gjelder dette i praksis Sør-Spitsbergen nasjonalpark.
• Sysselmannen kan kreve at både tilreisende og fastboende har SAR-forsikring (search and rescue).
• Kilde: Sysselmannen på Svalbard

Bli abonnent på Svalbardposten

Hvilket abonnement passer for deg?

Betal med Vipps!

Alle abonnement blir automatisk fornyet til ordinær pris og løper til det blir sagt opp.

1 måned digitalt abonnement

Digital måned

10,- den første måneden, deretter 203,- per måned

for 1 måned

Bestill her

1 år papir og digitalt abonnement

Komplett HELÅR.

2138,-

for 12 måneder

Bestill her

6 måneder papir og digitalt abonnement

Komplett halvår.

1215,-

for 6 måneder

Bestill her

1 år digitalt abonnement

Digitalt helår

1600,-

for 12 måneder.

Bestill her

6 måneder digitalt abonnement

Digitalt halvår

950,-

for 6 måneder

Bestill her

1 år komplett sør for Bodø

2578,-

Full digital tilgang, eAvis og papirutgaven én gang i uken.
Portotillegg pr. avis fra Bodø og sørover pålydende kr 10,-

Bestill her

6 måneder komplett sør for Bodø

1435,-

Full digital tilgang, eAvis og papirutgaven én gang i uken.
Portotillegg pr. avis fra Bodø og sørover pålydende kr 10,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS