M/S VIRGO PÅ VEI TIL LONGYEARBYEN:

Dykkerteam greide å tette hull

Ekspedisjonsfartøyet M/S Virgo gikk på grunn i Fuglefjorden.

Oversiktsbilde: Polarsyssel her ute ved M/S Virgo, som tidligere tirsdag grunnstøtte i Fuglefjorden.
Publisert Sist oppdatert

Siste oppdatering klokken 08:30: M/S Virgo er på tur tilbake til Longyearbyen etter at et dykkerteam skal ha klart å tette hullet som oppstod da båten grunnstøtte.

– Depotstyrken blir sendt opp for å bistå, sier sysselmesterførstebetjent Kjetil Vereide.

Det er Kystverket sin depotstyrke som nå har rykket ut, og består av folk fra lokalbefolkningen gjennom kystverket er en del av deres beredskap mot akutt forurensning.

Ifølge Vereide er det snakke om fire personer som foreløpig blir sendt opp, sammen med utstyr. De hadde planlagt avgang med helikopter cirka klokken 15.

Han forteller at Polarsyssel var forholdsvis kjapt på stedet i Svalbardsammenheng. Også innsatsleder fra Sysselmesteren var kommet ombord i M/S Virgo, da Polarsyssel var på stedet.

Turen: Data hentet fra NAIS-tjenesten til BarentsWatch viser her ruten M/S Virgo seilte før den grunnstøtte.

– Polarsyssel hadde en gunstig posisjon og satte kursen med en gang de fikk meldingen, sier Vereide.

Sysselmesteren fikk melding om grunnstøtingen like før klokken 10 i formiddag og det ble fort klart at det var ekspedisjonsfartøyet M/S Virgo som grunnstøtte i Fuglefjorden nordvest på Spitsbergen.

I tillegg til Polarsyssel har de også rykket ut med lettbåten Hugin.

– Båten ligger nå longside med polarsyssel og vi jobber med å tømme drivstofftanken, sa sysselmesterførstebetjent Magnar Silseth like før klokken 14.

Hva som skal ha skjedd før båten grunnstøtte er ifølge Silseth enda for tidlig å si.

– Det må vi komme tilbake til, sier han.

Under grunnstøtingen gikk det hull på en drivstofftank til båten og ifølge Sysselmesteren jobbes det med å tette en lekkasjen som oppstod.

– Skadeomfanget og mengden drivstoff som er lekket ut er foreløpig ikke kjent, opplyser sysselmesterførstebetjent Taina Schogster Bjørkås.

Ifølge Sysselmesteren er Polarsyssel utstyrt med oljevernutstyr ombord. M/S Virgo har også lagt ut egne lenser for å begrense oljesølet. Den lokale oljevernstyrken i Longyearbyen er også varslet.

Det skal være til sammen 13 passasjerer og et mannskap på syv ombord på på ekspedisjonsbåten, men ingen skal ha kommet til skade under grunnstøtingen.

Rettelse klokken 08:29 - I en tidligere versjon hadde vi skrevet at båten M/S Virgo brukes av selskapet PolarQuest. Dette var ikke riktig og er dermed rettet.

Powered by Labrador CMS