Leder

En artig meteorolog og provosert politiker

Stetten: Snøen smelter og Stetten-konkurransen er i gang. Aldri før har konkurransen blitt annonsert så tidlig.
Publisert

Det har vært uvanlig varmt i mange dager og meteorologene feirer med sommer-emojis som parasoll, solbriller og is. Det fikk kommentarfeltene til å ta av. Det er ingen grunn til å feire global oppvarming på denne måten.

En som reagerer er partisekretær i MDG, Torkil Vederhus. Til NRK sier han: «Som om det er noe vi burde feire. Jeg tror mange på Svalbard er bekymret for denne utviklingen, og kjenner på negative følelser når det er varmere enn normalt.»

Hva tenker vi egentlig vi som bor på Svalbard? Jeg skal ikke ta for meg tankerekken for alle som bor her, men jeg kan skrive litt om noen refleksjoner som har fløyet gjennom luften. At det er uvanlig varmt, legger ingen skjul på. At det er deilig å kjenne solen og ta seg en utepils under forhold som på fastlandet. Å kjenne på en vår og varme som egentlig ikke skulle vært her.

Spol ett år tilbake. Vi kjørte skuter fram til juni og snøen lå kritthvit. Rundt Stetten var det ikke antydning til snøsmelting. Sommeren var den kaldeste på 12 år og temperaturen var knapt over 10 grader. Vi kan fastslå at det varierer, ingen år ligner på hverandre. Ett tegn på at dette kan bli det store varmeåret, var i en varmeperiode i mars. Den normalt kaldeste måneden der temperaturen var opp i fem varmegrader og Longyearelva åpnet seg og rant som i en vårflom. Bolterdalselva gjorde skader på vei og bru og skutersnøen fikk en alvorlig trøkk. Da tenkte jeg at det var ubehagelig, og det tenker jeg nå også. Dette ligner ikke på Arktisk, det ligner på et sted i en alvorlig klimakrise. Og det er de ekstreme variasjonene som er beviset på at det ER en krise.

Vi ser og føler at det forandrer seg. Det er mindre sjøis og den beinharde vinterkulda kommer sjeldnere og sjeldnere på besøk. Vintertemperaturen har økt med mellom 5 og 8 grader siden 1971. Økningen på sommeren har vært mellom 3 og 5 grader. Permafrosten tiner, og erosjon langs kysten er tydelig. Økt nedbør gir størres sjanse for skred og vann i elvesystemene, temperaturen vil øke, permafrosten vil tine og breene vil krympe. Men dette vet vi, der kan alle forskerne enes.

Sist lørdag ble det målt 12,9 grader ute på flyplassen. Så varmt i mai har det ikke vært på 49 år. Det er det alltid noen grader kaldere der ute enn inne i byen. Vi kan regne med at temperaturen har vært oppe i 15 grader utenfor noen vinduer. Hvis vi ser på hele mai avviker det ikke fra normalen, selv om målingene er gjort før mai ebbet ut. Da lå gjennomsnittet på -2,3 grader, som er rundt det normalen. Rekorden for høyeste gjennomsnittstemperatur hadde vi i 2018 da det ble målt til 1,8 grader. Det er ikke så mange år siden.

Det er ingen Oslo-politikere som skal fortelle oss hva vi tenker, for politikerne viser gang på gang at de ikke har kunnskap om livet her. De spretter i stolen når en meteorolog bruker artige emojis og at det ikke er noe å le av at verden går under. De burde heller bruke energien til å virkelig gjøre noe med klimautslippene i stedet for å bli provosert av en meteorolog med godt humør.

Vi nyter de fantastiske dagene, men vi vet også at slik skal det ikke være i Arktis.

Powered by Labrador CMS