– En påminnelse om at bjørnen kan være over alt

Sysselmannen har fremdeles ikke sett isbjørnen som gikk i byen, etter at den sist ble observert i Bjørndalen søndag morgen.

Det var flere isbjørnspor rundt byen etter isbjørnbesøket torsdag morgen. Her utenfor Basecamp.
Det var flere isbjørnspor rundt byen etter isbjørnbesøket torsdag morgen. Her utenfor Basecamp.
Publisert

Kommunikasjonsrådgiver hos Sysselmannen, Terje Carlsen, påpeker viktigheten av at folk må være oppmerksomme når de ferdes ute.

– I tillegg bør man ha med seg våpen når man ferdes utenfor bosetningen. Denne bjørnen er jo en påminnelse om at den kan være over alt. På en eller annen måte må man sikre seg, enten man har våpen selv, eller går sammen med noen som har, sier han.

– Isbjørnen kan jo dukke opp i byen, hva med bevæpning innenfor bygrensene?

– Å gå med ladd våpen innenfor bygrensene er forbudt, og den regelen gjelder uansett. Det går på sikkerhet, sier han.

Han forteller om viktigheten av at folk ikke setter søppelposer på utsiden av huset, men kaster det i containere med en gang. I tillegg gjentar han at folk må ringe 112 om de observerer isbjørn eller isbjørnspor.

– Det er veldig viktig at Sysselmannen får beskjed med en gang, slik at vi kan sende folk for å sikre. Folk må ringe oss før de begynner å filme til sosiale medier. Vi kan ikke styre hva folk legger ut eller ikke, men de må ringe oss først, sier han.

Tidligere var det snakk om å bedøve isbjørnen, og flytte den lengre unna bosetningen. På grunn av mangel på isbjørnfaglig kompetanse på øya ble det ikke gjort.

– Det er ikke noe nytt der, vi har fremdeles ikke den kompetansen på øya som trengs. Vi gjør kontinuerlige vurderinger av situasjonen dersom den skulle oppstå, sier han.

Svalbardposten publiserte et leserinnlegg av Stian Løkser, som stilte spørsmål ved skolens tiltak når det gjelder isbjørnsikkerhet. Lokalstyret skriver i dag på sine hjemmesider at skolen kommer til å sette inn ekstra tilsyn om morgenen, slik at skolebygningen er åpen når skolebussen ankommer. I praksis vil det si at skolen åpner klokken 07.50.

"Skolen finner det også naturlig å gå gjennom øvrige rutiner og sikkerhetsvurderinger. Vi er i den forbindelse allerede i dialog med Sysselmannen/politiet. Foreløpig har vi ikke fått noen anbefalinger ut over det som gjelder til vanlig og slik sett tjener besøkene som en påminnelse om hvor vi bor.", fortsetter de.

Powered by Labrador CMS