Vil vurdere kullkraftverket på nytt

Skyhøye oljepriser på grunn av krigen i Ukraina kan stoppe nedleggelsen av kulldriften.

Kull: Produksjonen i Gruve 7 kan få noen år til på grunn av krigen i Ukraina.
Publisert

Det er NRK som spekulere i dette, og lokalstyreleder Arild Olsen sier til NRK at:

– Det vil være uansvarlig av oss å kjøre dette prosjektet videre med bind for øynene som om ingenting har skjedd. Det som har skjedd i Ukraina har en effekt på Longyearbyen. Det må vi ha et bevisst forhold til, sier lederen i Longyearbyen lokalstyre, Arild Olsen.

Det er den ekstreme prisøkningen på råolje som har ført til at LL vil vurdere framtiden for kull som fyringskilde til Energiverket. Planen er at kulldriften legges ned 25. september 2023. Fram til ny energiløsning er på plass skal fyringen skje med diesel. LL, Unis og Store Norske skal sammen utvikle en ny fornybar energiløsning. Nå kan dette arbeidet bli framskyndet og at Energiverket fortsetter med kull.

Ifølge NRK skal både beslutningen om å stenge kullkraftverket og planene etterpå, gjennomgås på nytt. Nylig tok Olsen saka opp med administrasjonsutvalget i Longyearbyen.

Store Norske er åpne for å holde Gruve 7 i gang hvis det er nødvendig. Det er nok kull i gruva til mange års drift. Lønnsomhet er et annet spørsmål. Krigen vil uansett føre til stor etterspørsel etter råvarer, også kull.

– Vi avvikler gruvedriften når kullkraftverket ikke lenger trenger kull som energibærer, sier direktør i Store Norske, Jan Morten Ertsaas til NRK.

Powered by Labrador CMS