Nytt reservekraftverk er bestilt

Om et års tid skal det være klart til å gi byen strøm.

LEVERER KRAFT: Selskapet som skal levere generatorene til reserverkraftverket, Pon Power, har tidligere besøkt Longyearbyen. Her er LLs tekniske sjef Morten Dyrstad (t.v.) og energiverkets utviklingsleder Hugo Olsen (lengst t.h.) sammen med (f.v.) Kristian Dæhlen, Veronika Özöğren og Carl Erik Gurrik fra leverandøren. Foto: Pon Power
Publisert
LAGER STRØM: Tre slike generatorer er nå bestilt. Foto: Pon Power

Det har lenge vært et ønske om å få et nytt reservekraftverk. Det skal levere strøm til byen når hovedkraftverket er ute av drift. I går ble det kjent at Longyearbyen lokalstyre (LL) har bestemt seg for hvilket selskap som skal levere strømgeneratorer til reserveløsningen.

Tre generatorsett er bestilt fra selskapet Pon Power. De har en samlet effekt på 6 megawatt.

I en pressemelding skriver leverandøren at strømgeneratorene er «designet for å møte fremtidens utslippskrav og vil blant annet bli utrustet med SCR/Urea eksos-renseteknologi for å redusere NOx-utslipp». Kort sagt betyr det at nitrogenoksidet (NOx) spaltes til vann og et nitrogenmolekyl med to atomer. Dermed blir det mindre utslipp av helseskadelige partikler.

Kommer neste år

Generatorene skal være kraftige nok til å kunne forsyne hele byen med strøm dersom det er behov for det, får Svalbardposten opplyst fra LL.

– Modulene kommer i slutten av neste år, og skal først lages på fastlandet. Ved energiverket begynner vi arbeidene i mai, opplyser Morten Dyrstad, sjef for LLs tekniske sektor.

Slik det ser ut nå, kommer reservekraftverket til å få en kostnad på 62 millioner kroner.

Regjeringen har, over statsbudsjettet, satt av rundt 28 millioner kroner til å bidra med i prosjektet.

I utgangspunktet regner ikke LL med at investeringen i seg selv vil føre til økte strømpriser. Hva strømprisen blir kommer politikerne til å beslutte i sitt budsjettmøte i desember.

Powered by Labrador CMS