LESERINNLEGG - ELKE MORGNER OG CHARLOTTE SANDMO

Er det dårlig vær, er det ikke sikkert hjelpen kommer frem til deg

Longyearbyen Røde Kors Hjelpekorps øver i dårlig vær.
Longyearbyen Røde Kors Hjelpekorps øver i dårlig vær.
Publisert Sist oppdatert

De fleste av oss som bor på Svalbard er glad i å komme ut på tur og oppleve den storslåtte naturen som omgir oss. Spesielt etter en lang mørketid er utfartstrangen forståelig nok veldig stor. Denne vinteren har været ikke alltid spilt på lag og gitt oss lavtrykk på rekke og rad, istedenfor det stabile, kalde og klare vinterværet vi elsker.

Dette har også påvirket snøen og gitt oss et krevende snødekket i vår region, med mange fjernutløste skred og skred som har hatt lange utløp og gått over skuterløypene. Etter hvert som dagene har gått, uten at lavtrykkene har forsvunnet, eller skredfaren har minsket, virker det som om tålmodigheten vår snart tar slutt. Vi har vært flinke til å utsette, endre, korte ned eller avblåse turer som vi har gledet oss til.

Gang på gang, helg etter helg. Nå ser det ut som om viljen til å endre turplanene våre, til tross for ugunstig værmelding og skredvarsel, begynner å bli mindre og mindre. Da kan det være greit å huske følgende:

Det er ikke ulovlig å dra på tur i dårlig vær, men vær klar over hvilke begrensninger det gir i tilfelle du skulle få behov for hjelp. Er det dårlig vær når du kommer i en nødsituasjon, er det ikke sikkert at hjelpen kommer frem til deg.

Selv om alle i redningstjenesten, både profesjonelle og frivillige, vil gjøre alt de kan for å hjelpe deg, finnes det vær- og snøforhold som gjør at helikopter ikke kan fly og bakkemannskap ikke kan komme. Da kan du ende opp med å måtte klare deg selv i mange, mange timer. Er du klar for det?

Og husk: Fjellvettreglene gjelder også på Svalbard.

Med ønske om en god og trygg turvinter!

Elke Morgner (t.v.) og Charlotte Sandmo i Longyearbyen Røde Kors Hjelpekorps.
Elke Morgner (t.v.) og Charlotte Sandmo i Longyearbyen Røde Kors Hjelpekorps.
Powered by Labrador CMS