Permitteringsvarsel til 60 personer:

– Et varsel om hva som kan komme

John Einar Lockert i Svalbard Adventures og Per Brochmann i Hurtigruten Svalbard har torsdag sendt ut permitteringsvarsel til rundt 60 av sine ansatte, sammenlagt.

Per Brochmann i Hurtigruten Svalbard (t.v.) og John Einar Lockert i Svalbard Adventures.
Per Brochmann i Hurtigruten Svalbard (t.v.) og John Einar Lockert i Svalbard Adventures.
Publisert

– Det er et føre var-tiltak, rett og slett. Man ser effekten av nedstenging i Oslo og kanselleringene renner inn, sier Brochmann.

Han har permittert vel 40 personer i Hurtigruten Svalbard. Noen 100 prosent, de fleste mindre. Totalt er de rundt 100 ansatte. I Svalbard Adventures, som teller 70 ansatte, har rundt 20 personer fått permitteringsvarsel – alle disse på 50 prosent.

Les også: Fra svakt håp til total krise

Etter et langt 2020, og en ekstra mørk lavsesong, så man frem til solvinteren. Smittetallene var på vei ned før jul, og sesongen så lovende ut. Så kom en ny smittebølge som førte til ytterligere restriksjoner på nyåret, før virusmutasjonen stengte ned hele Østlandet for en ukes tid siden.

– Etterspørselen er der, og folk er veldig sultne på å reise. Så lenge de får lov til å gjennomføre turen vil gjestene komme, sier Lockert.

Holdt for narr

Støtteordningene som kommer er det heller ikke hjelp i, mener han.

– Jeg kan bare snakke for meg selv, men jeg føler vi blir holdt for narr. Omstillingsmidler er ikke det som berger en bedrift nå. Det koster å holde åpent, vi er ikke i nærheten av å gå i balanse. Det koster hver eneste uke, og nå har vi holdt på i snart et år – eller halvannet år med lavsesong, sier Lockert.

Nå trengs rene penger i kassen, i tillegg til et regime som gjør reising mulig, i alle fall innenlandsreiser. Torsdag kom regjeringen med melding om krav om negativ koronatest før ankomst til Svalbard.

– Vi vet for lite om konsekvensene av tiltaket enda, det er for tidlig å si hvordan vi stiller oss til det. Vi må vente og se hva det vil bety for eventuelle gjester i praksis, sier Brochmann.

Ikke hovedfokus å omstille

Både Hurtigruten Svalbard og Svalbard Adventures har søkt midler fra svalbardpakken.

– De fleste bedrifter har ikke penger til omstilling. Kassen er tom for veldig mange. Nå er det bare snakk om å overleve. Å bruke penger man ikke har til å bli miljøsertifisert er kanskje ikke akkurat hovedfokus for bedriftene. Ikke har de økonomisk bæreevne til å klare det heller, sier Brochmann.

Lockert etterlyser også en forutsigbarhet. Det lyset man så i enden av tunellen før jul forskyver seg, og perioden med driftskostnader uten inntekt blir lengre og lengre.

Les også: – Meningsløs omlegging

– Vi har en kapasitetsbegrensning som gjør at vi ikke kan ha fulle hotell, selv om vi har egne smittevernplaner. Når vi ikke har en forutsigbarhet nytter det ikke, da er vi ikke klare når det en gang åpner. Vi trenger tiltak som gjør at vi kan ta i mot gjester, sier Lockert.

Paradokset

Han mener at staten inntil videre må komme med støtteordninger som gjør at de kan holde dørene åpne, ha folk på jobb, og gjøre dem forberedt på den eventuelle åpningen.

– Vi velger å holde åpent, og da mister vi i tillegg støtte. Det er et paradoks, sier han.

Stemningen i bedriftene er nå trykket, beskriver de.

– Det rant inn med bookinger og folk var positive. Det er helt klar at dette er tøft, det går på motivasjonen, sier Brochmann.

Powered by Labrador CMS