Kartet viser områdene det er foreslått å starte opp gruvedrift i.
Kartet viser områdene det er foreslått å starte opp gruvedrift i.

EU kritiske til vedtak om gruvedrift på havbunnen

– Vi anbefaler forbud fram til det er vitenskapelig bevist at det ikke er skadelig, sa EUs landbrukskommissær.

Publisert Sist oppdatert

Det skriver NRK onsdag.

– Vi er svært bekymret for Norges beslutning om å åpne for mineralutvinning på havbunnen. Dette kan skade både økosystemet i havet og fiskeressursene i området, sa EUs landbrukskommissær Janusz Wojciechowski i en tale til EU-parlamentet onsdag.

– Vi anbefaler forbud fram til det er vitenskapelig bevist at det ikke er skadelig. Vi har fortsatt begrenset kunnskap om effekten slik mineralutvinning har på marine økosystemer, sa Wojciechowski.

Uttalelsene kommer etter at Norge for litt mer enn en uke siden vedtok å åpne opp for leting og utvinning av ettertraktede mineraler på dyphavsbunnen. Det skjedde etter at Arbeiderpartiet og Senterpartiet i desember ble enige med Høyre og Fremskrittspartiet.

Da Svalbardposten omtalte forslaget om å åpne for gruvedrift på havbunnen i desember, sa doktorgradsstipendiat ved Fridtjof Nansen Institutt, Ida Soltvedt Hvinden, at den nordligste delen av det foreslåtte området ligger under Svalbards fiskevernsone.

– Cirka en tredjedel overlapper med kontinentalsokkelen og fiskevernsonen rundt Svalbard, sa Hvinden til Svalbardposten. 

Hun mente at dersom regjeringen setter i gang utvinning av mineraler rundt Svalbard, kan andre stater ytterligere utfordre Norges tolkning av svalbardtraktaten og rettighetene og ressursene på kontinentalsokkelen.

Powered by Labrador CMS