Utvidet frist

Torsdag kveld har beboere flyttet så mye som mulig ut av den usikre bygningen.

Beboerne jobbet på spreng onsdag kveld for å få ut så mange eiendeler som mulig.
Publisert

Det har vært hektisk aktivitet i Gamle sykehuset siden sjokkmeldingen kom klokken 16 i dag. Da fikk beboerne i de 16 leilighetene beskjed om å pakke så mange eiendeler som mulig, og forlate bygget innen klokken 18. Bakgrunnen er en fersk rapport fra Multiconsult som konkluderer med at bygget er utrygt å oppholde seg i.

Det siste halve året har det oppstått store sprekker i både innvendige og utvendige vegger. Nye sprekker og skader har oppstått bare i løpet av de siste dagene. Eieren av bygningen, Sameiet Vei 210, bestilte derfor en tilstandsrapport fra Multiconsult.

På et informasjonsmøte hos Longyearbyen lokalstyre onsdag kveld fikk beboerne et pusterom. Teknisk sjef Marianne Aasen informerte om situasjonen.

25 personer rakk informasjonsmøtet som lokalstyret holdt i kveld. Etterpå fikk de berørte utdelt hybler som de kan disponere i fjorten dager.

– Denne rapporten tilsier at tilstanden til bygningen er i den verste kategorien. Jeg har i dag snakket med konsulentselskapet og fått bekreftet at det ikke er trygt å oppholde seg i Gamle sykehuset lenger. Ifølge plan- og bygningsloven er det kommunen som har ansvar for å «påse at nødvendig vedlikehold utføres». I dette tilfellet betyr det at vi ikke vil at noen skal bo i bygningen lenger, sa hun.

Sjef for teknisk sektor, Marianne Aasen var klar i sin tale. Tilstandsrapporten er så alvorlig at lokalstyret ikke kan tillate at det bor folk i Gamle sykehuset lenger.

– Bygget kan stå ei uke, det kan stå en måned, eller et år. Men rapporten sier at det kan kollapse, og det må vi ta på alvor, la hun til.

Mange beboere har fortsatt mange kostbare eiendeler i leilighetene sine. Aasen foreslo at dørene stenges klokka 22 torsdag kveld, og ga dermed de berørte litt mer tid. Bygningen vil bli åpnet ved senere tidspunkt, men da i samråd med eieren og fagpersoner.

Mark Sabbatini var en av flere som måtte pakke det mest nødvendige og komme seg ut av Gamle sykehuset.

– Det er opp til eier å sørge for at bygget er stengt og at ingen oppholder seg i det, sa Aasen.

Etter møtet fikk de berørte utdelt hybler. Longyearbyen lokalstyre skal være behjelpelig med husrom for de berørte ut uke ni. Det betyr at de har drøyt to uker på å finne seg nytt husvære.

– Etter den tid må dere skaffe dere nye plasser å bo, var den klare beskjeden fra Marianne Aasen.

Powered by Labrador CMS