Endelig hjemme igjen etter fire måneders evakuering

Det var munter stemning da naboene i Vei 226 flyttet hjem igjen i helgen etter fire måneders evakuering.

Morten Helliksen, til høyre flyttet hjem igjen søndag. Her ønskes han velkommen tilbake av nærmeste nabo Jon Bautz.
Morten Helliksen, til høyre flyttet hjem igjen søndag. Her ønskes han velkommen tilbake av nærmeste nabo Jon Bautz.
Publisert
De øverste husrekkene i Lia har vært evakuert siden februar. Sist uke ble evakueringen opphevet og alle kunne flytte hjem igjen. Huset til  Bautz skimtes i midten (det røde).
De øverste husrekkene i Lia har vært evakuert siden februar. Sist uke ble evakueringen opphevet og alle kunne flytte hjem igjen. Huset til Bautz skimtes i midten (det røde).

I helgen flyttet naboene i Vei 226-35 og 226-37, Jon Bautz med familie og Morten Helliksen tilbake til boligene sine. De har vært evakuert siden snøskredet gikk den 21. februar i år. De er begge glade for å komme «hjem».

– Ingenting er som hjemme. Så får vi se hvor lenge vi får bo her, sier Bautz.

Han synes det er vanskelig å ikke vite om han får erstatning for huset sitt som ligger rett nedenfor Sukkertoppen, under den bratteste delen av fjellet. Det er planer om å bygge permanente sikringstiltak i området, men han aner ikke om huset hans må rives i forbindelse med oppbygging av voller eller om det blir stående. Siden februar har han, samboeren og lille Sofie Madelen (3) bodd på fire forskjellige steder.

– Sofie er veldig glad for å være hjemme igjen nå, sier han.

Dropper ferie
Så lenge familien var evakuert på grunn av skredfaren dekte forsikringsselskapet hans utgiftene til leie av ny bolig. Nå når evakueringen er opphevet må han betale husleien på 19.400 kroner måneden selv. I tillegg til leien på leiligheten han har stående klar til evakueringen blir iverksatt igjen, betjener han det ordinære huslånet sitt.

– Dette blir en veldig kostbar sommer, og det er ikke noe tema å ta seg ferie, sier han.

Bautz sier han trenger en rask avklaring på hva som kommer til å skje.

– Jeg kan godt slå meg til ro med at det tar to eller tre år å bygge sikring og så bor vi her sommermånedene, men nå er alt dette uavklart, sier han.

Jon Bautz og familien har bodd fire forskjellige steder siden februar.
Jon Bautz og familien har bodd fire forskjellige steder siden februar.

Fin plass
Bautz kjøpte boligen i Vei 226-35 i 2012 og var veldig fornøyd med kjøpet den gangen.

– Her er det stille og rolig, ingen trafikk. Vi trenger ikke hytte i Bjørndalen når vi bor sånn, sier han.

Da Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) la fram skredkartene rett før jul og det ble klart at huset lå innenfor skredfarlig område skaffet han seg advokat. Det er han glad for i dag.

– Slik situasjonen er nå kan huset mitt bare brukes som sommerbolig. Jeg håper Justisdepartementet tar ansvar i denne saken. De to minstrene som var her etter skredet i februar sa at de ville ta ansvar og lovet å se på saken min siden jeg er den eneste private eier som er rammet her, sier Bautz.

Krever full erstatning
Advokat Henrik A. Jensen sier at det at evakueringen av husene i Lia nå er opphevet ikke endrer noen ting.

– Bautz har hatt en bolig som i praksis nå er verdt null kroner. Vi har hele tiden hatt en god dialog med Sysselmannen og Longyearbyen lokalstyre i denne saken. Å eie et hus du kan flytte inn i i juni og som du må flytte ut av i september er det samme som å ha et verdiløst hus. Kravet vårt er å få full erstatning for boligen. Siden naturskadeloven ikke gjelder på Svalbard faller Bautz mellom to stoler i denne saken. Da står vi igjen med offentlige myndigheter som vi mener er ansvarlige. Vi vet at alle er interessert i å finne gode løsninger i denne saken, sier advokat Jensen.

Kortvarig glede
Søndag ettermiddag var begge naboer tilbake i solkroken i Vei 226-35 med utsikt til Sukkertoppen. De synes det er godt å komme tilbake til nabolaget.

Morten Helliksen bor i 226-37 som er eid av Coop. Der har han bodd i åtte år.

– Jeg er redd dette bare blir en kortvarig glede, men man må ta med det også. Det beste hadde vært å bo her permanent. Jeg håper det blir satt opp permanent sikring slik at vi kan bo her året rundt, sier Helliksen.

Skal sende notat
Administrasjonssjef Hege Walør Fagertun sier at dette har tatt noe tid og at de først nå har fått de innspillene de trenger fra de tre huseierne Jon Bautz, Coop og Longyearbyen Boligbyggelag. Dette skal sammenfattes i et notat og oversendes til Justisdepartementet.

– Longyearbyen lokalstyre skal sende et notat med problemstillingene i forhold til at naturskadeloven ikke gjelder her på Svalbard, og at disse eier boliger i områder der de ikke kan bo hele året. Vi må se om det finnes løsninger og eventuelt hvilke løsninger, sier hun.

Om det kommer til å bli utbetalt erstatning for husene som må evakueres hver vinter inntil permanent sikring er på plass, er ikke avklart.

Bautz sier at han ikke er optimistisk i forhold til når han skal få en avklaring. Han tror det kan ta lang tid.

Powered by Labrador CMS