Opprettholder evakueringen fram til mandag

Fremdeles er skredfaren for stor for at noen får flytte tilbake til Nybyen.

Tomt: Alle boligene på oversiden av veien i Nybyen er tømt. Været i dag er utfordrende.
Tomt: Alle boligene på oversiden av veien i Nybyen er tømt. Været i dag er utfordrende.
Publisert

Basert på snøskredfaglige vurderinger fra Skred AS og værprognosene har Sysselmannen besluttet å opprettholde evakueringen og ferdselsforbudet i Nybyen og oppholds- og ferdselsforbudet på oversiden av bebyggelsen i Lia. Evakueringen og oppholds- og ferdselsforbudet gjelder foreløpig fram til mandag. Da vil det bli gjort en ny vurdering.

Sysselmannen hadde en ny vurdering av situasjonen lørdag klokken 16.00 sammen med Skred AS, Longyearbyen lokalstyre og NVE.

Det er fortsatt meldt sterk sørøstlig vind og snø utover lørdag ettermiddag og kveld og søndag. Det kan blant annet være fare for skavelnedfall som kan utløse større skred som kan nå bygningene som ligger på østsiden av veien i Nybyen. Det kan også oppstå skred i fjellsiden.

56 evakuert

Nybyen ble tømt i dag og 56 personer ble evakuert. 21 av disse er i et turfølge som er ute på tur og som ventes tilbake i morgen.

De evakuerte er innkvartert rundt om i byen blant annet i Studentsamskipnadens boliger.

Det var i går kveld at evakueringsvarslet ble sendt ut fra Sysselmannen basert på snøskredfaglige vurderinger fra Skred AS og værprognosene. Alle bygningene på oversiden av veien i Nybyen er evakuert.

Snøskred: Det var et stort skred som ble utløst i Fritham. Ingen ble tatt.
Snøskred: Det var et stort skred som ble utløst i Fritham. Ingen ble tatt.

Snøskred i Fritham

At det er stor snøskredfare fikk et skuterfølge i Fritham erfare. Der ble et skred fjernutløst i en vestvendt fjellside på østsiden av dalen. Det er 400 meter langt og 300 meter bredt. Ingen er tatt i skredet, som ble fjernutløst cirka 400 meter unna.
Sysselmannen fikk også rapporter om at folk reiste ut til skredområdet for å ta det i øyensyn. Dette vil de på det sterkeste advare mot. Oppfordringen fra Sysselmannen er at man ikke skal oppsøke skredfarlig område.

Leteaksjon

Det ble også satt i gang en leteaksjon etter en person på skuter i går. Men han kom til rette akkurat i det helikopteret skulle ta av.
– Vi hadde en liten leteaksjon da en skuter i et følge på tre forsvant fra de andre. Det ble lett etter vedkommende, men ble ikke funnet. Det viste seg etter hvert at han hadde klart å ta seg til Longyearbyen på egen hånd. Grunnen til at vi satte i gang en operasjon var at vedkommende var uten skremmemidler, GPS og han var ikke skutervant, sier Taina Bjørkås hos Sysselmannen.

Det er betydelig skredfare ute i terrenget. Sysselmannen ber folk som er på tur om å ta sine forholdsregler og følge med på www.varsom.no.

Saken er oppdatert klokken 16.30 med ny informasjon.

Powered by Labrador CMS