Utnevnes til Ridder av 1. klasse

Da Svalbardposten ringer Per Kyrre Reymert og forteller han nyheten om at han er utnevnt til Ridder av 1. klasse, blir han en smule overrasket.

Ridder av 1. klasse: Per Kyrre Reymert jobbet en årrekke som arkeolog på Svalbard, og var blant annet med å starte opp byens første museum. Han har også skrevet bok om fangsthytter på Svalbard og vært med på de første utgravingene ved Likneset.
Publisert

– Jeg har ikke fått noen beskjed, men statsforvalteren har sagt at det skal skje noe neste onsdag, sier en svært glad Reymert.

– Det var ekstra hyggelig at denne beskjeden får jeg fra Svalbard, sier han.

I dag dumpet det ned en pressemelding fra Slottet om at H.M. Kongen har utnevnt arkeolog Per Kyrre Reymert, Tromsø til Ridder 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden for hans innsats for kulturminner på Svalbard. Dekorasjonen vil bli overrakt ved et arrangement i Framsenteret i Tromsø, onsdag 2. mars 2022.

Per Kyrre Reymert har formidlet historiene om Svalbards kulturminner i en årrekker. Mange vil nok være enig i at dette er fullt fortjent.

– Det er jo noen andre som må vurdere det, men Svalbard har betydd veldig mye og har vært den viktigste delen av mitt yrkesliv siden jeg først kom opp i 1976. Jeg har vært på Svalbard hvert eneste år siden, bortsett fra i 1995, sier Reymert.

Savner Svalbard

I 1998 flyttet han opp og jobbet i tre år for Norges forskningsråd. Fra 2004 til 2011 jobbet han som kulturminnerådgiver/arkeolog hos Sysselmesteren og var også en periode konstituert miljøvernsjef.

– Jeg gikk av med pensjon i 2011, men har etter det jobbet for Svalbard Museum. Det er formidling av kulturminner som har vært mitt ansvar, sier Reymert.

– Jeg savner absolutt Svalbard, men jeg kommer jo opp et par turer i år også, sier han.

Reymert har flere utgivelser bak seg, men boken Fangsthytter på Svalbard sammen med Oddleif Moen er et praktverk for alle som er interessert i Svalbards historie.

St. Olavs orden

Ifølge Kongehuset tildeles Den Kongelige Norske St. Olavs Orden som «belønning for utmerkede fortjenester for Norge og menneskeheten».

St. Olavs Orden ble innstiftet av Kong Oscar I i 1847. Hans Majestet Kongen er ordenens Stormester. Med unntak av kongelige og statsoverhoder tildeles St. Olavs Orden i dag kun til nordmenn.

Ordenen er oppkalt etter vår helgenkonge, Olav den hellige, og er inndelt i fem klasser:

• Storkors

• Kommandør med stjerne

• Kommandør

• Ridder av 1. klasse

• Ridder

Powered by Labrador CMS