Får ikke flytte tilbake

Sysselmannen bestemte tirsdag ettermiddag at store deler av Longyearbyen fremdeles skal være evakuert med ferdselsforbud. Meteorologene melder frost først i midten av neste uke.

Sysselmannens helikopter var i ettermiddag ute for å se på konsekvensene av regnværet. Her lyser de på masser i Sukkertoppen. Veien fra Skjæringa mot Longyearbyen holdes fremdeles stengt.
Publisert

– Beslutningen om fortsatt evakuering er tatt i samråd med Longyearbyen lokalstyre og NVE, opplyser sysselmann Kjerstin Askholt.

Det er registrert mindre jordskred i fjellsiden over Lia og Nybyen og enkelte tegn på setninger. Det har også gått et jordskred bak byhundegården.

Mye nedbør
Fra klokken 07 mandag til klokken 07 i dag ble det målt 41,7 millimeter nedbør i ved Svalbard lufthavn. Det er nest mest siden målingene startet i 1911.

– Rekorden for døgnnedbør ble satt 5. august i 1981. Da kom det 43,2 millimeter, sier meteorologikonsulent Rune Skoglund ved Værvarslinga for Nord-Norge.

Ny-Ålesund har hatt det langt våtere enn Longyearbyen.

– De har en tendens til å få mer nedbør enn Longyearbyen. Der ble det målt 86,8 millimeter det er også det nest høyeste som er målt, sier Skoglund.

Rekorden der er på 98,0 millimeter og ble satt 30. januar i 2012. Målerekken går tilbake til 1969.

Det er nå snø i lufta i Longyearbyen. Mot kvelden vil det bli mildere.

– Onsdag ser det ut som det kommer mellom 5 og 10 millimeter regn i Longyearbyen, sier Skoglund.

Først i midten av neste uke ser det ut til å bli frost igjen.

Usikkert for jorskred
Sysselmann Kjerstin Askholt opplyser at situasjonen er bedre når det gjelder faren for flom og flomskred.
– Situasjonen er fortsatt usikker med hensyn til jordskred. Den faglige vurderingen er at grunnen trenger å stabilisere seg noe mer. Derfor opprettholder vi evakueringen, sier sysselmann Kjerstin Askholt.

Representanter fra blant annet Longyearbyen lokalstyre og Unis var samlet i møte hos Sysselmannen tirsdag. Onsdag blir det nytt møte for å vurdere om evakueringen skal opprettholdes.

Sysselmannen vil ta en befaring onsdag mens det er lyst, både med helikopter og i fjellsiden.

– Det vil være et nytt møte med Longyearbyen lokalstyre, NVE, Sysselmannen og andre medlemmer av beredskapsrådet i morgen formiddag, opplyser sysselmannen.

Powered by Labrador CMS