AstraZeneca-svar klart:

Får Pfizer eller Moderna som dose to

Alle som fikk første dose AstraZeneca-vaksine får nå tilbud om mRNA-vaksinene Pfizer eller Moderna som dose to.

AstraZeneca: Denne vaksinen fikk 176 personer i Longyearbyen 10. mars. Nå får de tilbud om Pfizer eller Modernas vaksine som dose to.
AstraZeneca: Denne vaksinen fikk 176 personer i Longyearbyen 10. mars. Nå får de tilbud om Pfizer eller Modernas vaksine som dose to.
Publisert

Det skriver Regjeringen i en pressemelding i dag, fredag. I Longyearbyen gjelder dette 176 personer, som fikk første dose 10. mars. Det er anbefalt tolv uker mellom første og andre dose, noe som vil si at i Longyearbyen vil de det gjelder sannsynligvis få ny vaksine i uke 22.

– Får mer informasjon etter hvert

Smittevernlege ved Longyearbyen sykehus, Knut Selmer, sier at de foreløpig ikke vet mer enn det regjeringen skriver i pressemeldingen.

– Men jeg tror at det nesten vil gå en automatikk i det. De har oversikt over hvor mange som fikk første dose i kommunen, og jeg forventer at vi får det antallet vi skal ha. Men det er enda langt frem i tid, og vi får nok mer informasjon etter hvert, sier han.

– Hva med dem som ikke er i Longyearbyen for andre dose?

– Jeg tror det blir så tidlig i juni at de fleste ikke har reist. Men det er en annen tidsintervall enn de først fikk beskjed om. Vi skal gjøre så godt vi kan med å vaksinere alle sammen. Det er vanskelig å vaksinere bare én om gangen fordi vi da kan ende opp med å måtte kaste vaksiner, noe som er uaktuelt, sier han.

Ett Moderna-glass inneholder ti doser, mens en Pfizer-glass inneholder fem. Når de først er tatt ut av fryseren må de brukes, noe som er en av grunnene til at man massevaksinerer.

Fulgt FHIs anbefaling

Det er Folkehelseinstituttet som har anbefalt at alle som fikk første dose med AstraZeneca-vaksinen får tilbud om en mRNA-vaksine som dose to. Regjeringen har altså valgt å følge dette. Samtidig er et ekspertutvalg satt ned som skal se på bruken av virusvektorvaksiner som AstraZeneca og Janssen i Norge. De skal levere sin rapport 10. mai, men frem til da er AstraZeneca satt på pause. Vaksinene fra Pfizer og Moderna er basert på en annen type teknologi, som kalles mRNA.

– Det er behov for en avklaring om dose 2 før Vorland-utvalget skal levere sin rapport. Derfor vil de som har fått én dose av AstraZeneca-vaksinen få tilbud om at andre dose blir Pfizer-BioNTech eller Moderna, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.

Totalt er det rundt 135.000 personer i Norge som ble vaksinert med AstraZeneca før den ble midlertidig tatt ut av koronavaksinasjonsprogrammet, på grunn av sjeldne men alvorlige bivirkninger. Danmark, Finland, Frankrike og Tyskland er blant de andre landene som allerede gir tilbud om mRNA-vaksine som andre dose til dem som har fått første dose med AstraZeneca.

Powered by Labrador CMS