Se video og bildegalleri:

Feiret i strålende sol

Selv om nasjonaldagen har et annerledes preg i år, ble det en fin feiring for store og små.

Feiring av 17. mai i Longyearbyen.
Feiring av 17. mai i Longyearbyen.
Publisert

Leder i 17. mai-komiteen, Frode Westby Thorstad, var med fra starten av nasjonaldagen.
– Jeg er godt fornøyd med alt så langt i dag. Vi har fått et fantastisk fint vær og et fint Longyearbyen-publikum.

– Synes du folk var flinke til å overholde smittevernreglene?

– Med den situasjonen vi har her, uten registrert smitte, så synes jeg det har gått helt greit. Folk har nok stått litt tettere enn de burde gjort i enkelte tilfeller. Men alt i alt har vi hatt et fint og verdig program, selv om vi ikke fikk et fullverdig barnetog. Men med det lille toget, lekene som Svalbard Turn arrangerte på skoleplassen etterpå, så fikk vi likevel hintet av 17. mai. Så var det fint at værgudene var på vårt lag i dag, sier Thorstad.

Torget

På torget la sysselmann Kjerstin Askholt ned blomster på Gruvebusen og mintes arbeidet som gruvearbeiderne gjennom tidene har lagt ned her. Hun tok også fram den spesielle situasjonen byen er i etter utbruddet av koronapandemien.

– Tiden vi er inne i akkurat nå er svært krevende og mange strever med å beholde fotfestet. Jeg har tro på at vi skal komme igjennom denne krisen. Men det vil ta tid, og det krever samhold og styrke.
Vi må alle ta ansvar sammen slik at vi igjen kan ta tilbake hverdagen og livet i byen som gruvebusen la grunnlaget for gjennom sitt arbeid og slit i fjellene rundt oss. Noen betalte også den aller høyeste prisen, de ga sitt liv. I respekt for gruvearbeiderens innsats og betydning legger vi ned blomster ved denne statuen og hedrer ham med ett minutts stillhet, sa sysselmann Askholt før hun la ned blomster.

Toget

Et tog med flaggborg, Longyearbyen Storband sitt korps med egen drilltropp gikk først ut fra Torget og oppover Hilmar Rekstens vei. Etter fulgte fanebærerne for barnehagene, skolen, Unis og lag og foreninger.
Det var ikke noe å si på stemningen. Hurrarop og glede spredte seg oppover mot skolen blandet med flott korpsmusikk, og langs veien stod mange og veivet med flagg i god avstand.

Etterpå var det samling på idrettsplassen der det var salutt og synging av nasjonalsangen sammen med hele Norge.
Svalbard Turn arrangerte fellesdans og potetløp for barna, akkurat som på en helt vanlig 17. mai.

Og barn og voksne koste seg med is g brus i det strålende været.

Powered by Labrador CMS