Fra venstre: Carina Abrahamsen, Vetle Sørflaten, Ingrid Walør Indal, Christoffer Spörck og Jill Blackstone.

6. trinns skoleavis:

Fem på gata om kontraster i Arktis

Longyearbyen har mange kontraster. Noen av disse er polarnatten og midnattssolen.

Publisert

Disse tekstene er skrevet og produsert av elevene på 6. trinn ved Longyearbyen skole i forbindelse med deres skoleavis.

Polarnatten varer fra midten av november helt til slutten av januar. I polarnatten er det mørkt 24 timer i døgnet, men resten av året er det lyst, da siste kveld med solnedgang er i mars. I mørketiden får man ikke så mye D vitamin. Dette kan oppleves som slitsomt for mange. 

Det kan det være skummelt å gå hjem fra skolen i mørket, men i mørketiden får man buss hjem på barneskolen. Mange ønsker at det skal være buss på ungdomsskolen og videregående også. Vi har stilt fem tilfeldige personer noen spørsmål om deres opplevelser og tanker rundt mørketiden i Longyearbyen. Her er en oppsummering av svarene deres:

Når det gjelder hvordan de opplever mørketiden, sier mange at det påvirker søvnen positivt. Vetle Sørflaten mener man sover mye bedre i mørketiden, og flere synes det kan være en koselig tid sammenlignet med lyse tiden. 

Carina B. Abrahamsen.

Carina Abrahamsen sier det går greit, men at det er mye mørkere enn på fastlandet. Ingrid Walør Indal setter pris på å kunne ta det litt rolig etter en hektisk sommer. 

De fleste liker den lange vinteren med mye snø. Vetle foretrekker en lang vinter fordi det er bra for scooterkjøring. Carina syns at det var en lang vinter i år, spesielt siden scootersesongen varte lenger i år. 

Jill Blackstone elsker snøen og ønsker lang vinter, og Christoffer Spörck ønsker også mye snø og lange vintre for gode aktiviteter. 

Ingrid liker lang vinter fordi det gir mulighet for turer og ulike aktiviteter.

Christoffer Spörck

Når det gjelder sammenligning med forrige vinter, tror de fleste at denne vinteren hadde mer snø. Vetle, Carina, Jill og Ingrid mener alle at det har vært mer snø denne vinteren. 

For å komme seg gjennom mørketiden gir de ulike tips. Vetle fremhever viktigheten av å være sosial, Carina anbefaler å holde en god døgnrytme og komme seg ut for å møte folk. 

Jill liker å spille brettspill for å kose seg, Christoffer foreslår å gå turer, se film og ha det gøy, mens Ingrid mener det er viktig å variere rutiner og ikke gjøre det samme hver dag.

Vetle Sørflaten

Når det gjelder farer i mørketiden, er det flere som nevner dårlig sikt som en utfordring. Vetle påpeker at det kan være mange farer når man ikke ser godt, og Karina nevner at det kan være vanskelig å se på fjellet, i tillegg til faren for isbjørn. Jill sier man ikke kan se så mye, og Christoffer minner om farene man kan møte på tur. Ingrid nevner også at det kan være mange utfordringer fordi oversikten er dårlig. 

Ingrid Walør Indal

Som vi har sett gjennom svarene fra de fem personene, er det mange forskjellige måter folk opplever mørketiden på i Longyearbyen. For noen er det en koselig tid med fokus på det å være sammen, mens for andre er det utfordrende med det konstante mørket og de fysiske farene som følger med det. Likevel ser det ut til at de fleste finner glede i den lange vinteren og snøen, og at de har utviklet ulike strategier for å komme seg gjennom mørketiden, fra å vare sosiale til å opprettholde en god døgnrytme og prøve nye aktiviteter.

Jill blackstone
Powered by Labrador CMS