Evakuerer også Gruvelageret og byggene rundt

Først stengte de veien mellom Huset og det gamle museet for all ferdsel. Nå, mandag ettermiddag, evakuerer de også Gruvelageret.

Publisert
SPERRINGER: Natt til mandag ble det satt opp sperringer ved Huset og det gamle museet. Inntil videre er all ferdsel forbudt, også jogging, på strekningen.
UT I VEIEN: Skredet gikk like før midnatt søndag kveld.
SKREDBANEN: Når man ser skredet fra avstand, kan det se ut som det har gått to skred ovenfor Huset, ett høyt oppe i ei renne og ett litt lenger nede.

Oppdatering mandag klokka 15:

Etter møte med skredekspertene i Skred AS, har Sysselmannen kommet fram til at man også må evakuere alle som oppholder seg ved Gruvelageret. Dette gjelder også alle andre bygninger ved den gamle Sverdrupbyen.

Det er de faglige rådene fra Skred AS og NVE, sammen med værutsiktene, som er årsaken til denne beslutningen.
Evakueringen fra området starter umiddelbart. Lysløypa er også stengt på den samme strekningen.

Huset vil fortsatt være tilgjengelig via veien fra Nybyen, samtidig som bedriften vil sørge for et eget vaktopplegg.

– Vi følger situasjonen i Nybyen også, men foreløpig er vurderingen fra Skred AS at eventuelle skred ikke vil nå ned til bebyggelsen, opplyser fungerende sysselmannsoverbetjent Vidar Arnesen i en pressemelding.

– Vi oppfordrer folk til ikke å bevege seg i fjellsidene på oversiden av bebyggelsen og generelt ta sine forholdsregler når de ferdes ute i terrenget, sier han.

Det vil bli foretatt en ny vurdering av situasjonen på tirsdag.

Gikk søndag kveld

Det var søndag kveld klokka 23.47 Sysselmannen fikk inn melding om at det hadde gått et snøskred rett nedenfor Huset.

Veien på stedet, Vei 300, er derfor stengt for all ferdsel inntil videre. Det betyr også at lysløypa er stengt, melder Svalbard Turn.

– Vi har satt opp sperringer for å verne folk. Du setter deg selv og de som eventuelt skal redde deg i fare dersom du ferdes på veien, sier sysselmannsførstebetjent Vidar Arnesen.

Han poengterer at sperringene er satt opp av en grunn. Du kan rett og slett få et skred på deg dersom du ferdes på veistrekningen.

Regn og vind

– Vi gjør det ikke for å skape problemer for folk, og vi oppfordrer alle til å følge anbefalingen, sier han.

Det er ikke fattet noe formelt vedtak om ferdselsforbud. Senere i dag skal Sysselmannen ha møte med skredekspertene i Skred AS, for å høre hvordan de vurderer situasjonen.

Det har også gått flere skred oppunder Gruvefjellet, over Nybyen og ved Gruve 2B. Dette er skredrenner det har gått skred i tidligere i vinter også.

– Man må være forsiktige nå som temperaturen stiger, sier Arnesen.

Det er meldt både snø og regn og mye vind de neste dagene. På skredvarslingesstedet varsom.no anslår de skredfaren vil ligge på nivå to de neste dagene. Dette er en skala som går fra én til fire, der fire betyr størst fare.

Vei 300 har blitt stengt, og åpnet, for ferdsel en rekke ganger tidligere også.

Powered by Labrador CMS