Full mann sovnet på sluket og ødela tre hotellrom

Tre av rommene på The Vault har vært stengt i en måned.

Slik ser mannens hotellrom på Svalbard Hotell The Vault ut en måned etter at han sovnet oppå sluket i dusjen.
Publisert

Natt til 16. september oppdaget nattevakten på The Vault at det rant vann ut i korridoren i første etasje på hotellet.

– En gjest sovnet oppå sluket i dusjen, med vannet på, og gjorde at vannet flommet ut, forteller Stein-Ove Johannessen.

Les også: Utestengt fra pubene på Svalbard og sendt til fastlandet

Hotellsjefen er glad for at hotellmedarbeideren oppdaget oversvømmelsen. Vedkommende tok seg inn på hotellrommet og stengte vannet.

– Det er positivt at vi har årvåkne folk på jobb. Nattevakten fikk stengt vannet og vekket gjesten. Ellers kunne det gått enda verre. Gjesten hadde nesten vann opp til ansiktet, forteller Johannessen.

Går utover driften

Teppet ble kjapt revet opp for å minimere skadene, og Consto Svalbard var raskt på plass med byggtørker.

– Det positive er at dette skjedde i første etasje, slik at man slapp vannskader nedover i bygget. Men det har vært
såpass mye vann at det har kommet vann ut under bygget, påpeker Johannessen, som antar at dusjen har stått på i et par timer.

– Jeg var ikke til stede, men har fått beskjed om at mannen sov godt. Det skal mye til å sovne i dusjen, så jeg antar at han var beruset, sier Johannessen.

Les også: Sjåføren mente han ikke trengte bilbelte

Oversvømmelsen har satt sitt preg på tre hotellrom. Da Svalbardposten inspiserte mannens hotellrom fredag, var det fortsatt ikke teppe på gulvet.

Det var en svært ubehagelig lukt i rommet, og byggtørkeren svev fortsatt.

– Vi venter nå på teppene. Dette skjedde heldigvis ikke i den travleste perioden, men vi har hatt såpass bra belegg i det siste at vi taper penger på dette. Det er kritisk når flere rom blir satt ut av spill så lenge. Driftstap er det verste vi kan få, og det største tapet er at vi har hatt tre rom ute av drift i over en måned, sier mannen som er hotellsjef på både The Vault og Svalbard Hotell.

Ikke vanlig

Hvor mye det koster å reparere ødeleggelsene er det for tidlig å si noe om, men ifølge Johannessen er egenandelen på forsikringen på over 50.000 kroner.


– Vi har flere forsikringer. For oss er det viktig også å være forsikret mot driftstap. Derfor er dette to forsikringssaker for oss: Den ene er skadene som er påført bygget og den andre er driftstapet den siste måneden. Vi har ikke kostnadsrammene på arbeidene ennå, men det blir nok kjørt regress mot personen som har forårsaket skadene, sier hotellsjefen.

Les også: Hund rømte med hundehus på slep

Han anslår at den mannlige gjesten er i 30- eller 40-årene.

– Det er en voksen mann som bør kunne ta vare på seg selv, men det er dessverre en del mennesker som ikke alltid klarer å oppføre seg. De som gjør slike ting, er som regel angrende syndere. Derfor løser det seg stort sett veldig greit uten at vi trenger å involvere politiet, sier Johannessen.

– Det skjer jevnlig ting på et hotell, men det er første gang jeg opplever en slik vannlekkasje, legger han til.

Mye rølp

Ved en annen anledning skal en mann ha urinert på et fellesområde inne på hotellet, og uka etter oversvømmelsen ble en ung mann utestengt fra alle utestedene på Svalbard og sendt tilbake til fastlandet fordi han ikke oppførte seg ute på byen.

Les også: Såpespisende isbjørn brøt seg inn i ti hytter

Forrige helg måtte politiet ta seg av to overstadig berusede personer som ikke kunne gjøre rede for seg.

Samtlige av mennene som her er omtalt har korttidskontrakter på Svalbard.

Les også: Den ene visste ikke hvor han bodde, den andre gikk inn i feil leilighet

– Er det større utfordringer med folk som er her på korttidskontrakt?

– For en som har bodd her lenge, opplever jeg at det er flere slike saker nå. Nesten hele byen er en anleggsplass, og vi er i en periode hvor det er veldig mange korttidskontrakter i byen. De som er her i en kortere periode, tenker gjerne mindre på konsekvensene enn de som flytter opp hit og har planer om å bo her i mange år, sier Johannessen og legger til:

– Vi har mye yrkestrafikk på hotellene nå, i motsetning til tidligere. Det gjør kanskje at denne type saker inntreffer oftere også hos oss.

Flere oppdrag med korttidsansatte

Sysselmannsførstebetjent Anders Haugerud har nettopp gått gjennom ordensoppdragene som politiavdelingen til Sysselmannen har rykket ut på i årets ni første måneder.

Les også: Villboere kastet ut av naust

Han kan bekrefte at det er flere hendelser i år enn i fjor knyttet til folk som er her på korte kontrakter.

– De aller fleste oppfører seg ordentlig, men det er en økning av oppdrag som er knyttet til noen som er her på korte opphold, og da snakker jeg ikke om turister, sier Haugerud.

Les også: Brå slutt på nattskiftet

Han påpeker at det likevel er svært få episoder som ender opp som straffesaker.

Sysselmannsoverbetjent Ole Jakob Malmo legger til at det ikke er mange episoder, men at de hendelsene inntreffer gjerne får mye oppmerksomhet i et lite samfunn.

Stein-Ove Johannessen, hotellsjef på The Vault og Svalbard Hotell.
Sysselmannsoverbetjent Ole Jakob Malmo og sysselmannsførstebetjent Anders Haugerud.
Powered by Labrador CMS