Filmfestival i januar

Longyearbyen blir satellitt for filmfestivalen i Tromsø. I januar blir det filmfest i kulturhuset.

Åpningsfilmen: «Før snøen faller» skal åpne Tromsø internasjonale filmfestival og filmfestivalen i Longyearbyen i januar. Filmen handler om en bror som leter etter søsteren som har rømt fra bryllupet sitt i Kurdistan.
Publisert
Prosjektleder: Martha Otte under åpningen til CinemArctic i fjor.

– Vi skal vise et representativt utvalg av de beste filmene fra Tiff, sier Martha Otte som er festivalsjef for Tiff og som var prosjektleder for den lokale festivalen CinemArctic i fjor.

Tromsø internasjonale filmfestival (Tiff) arrangeres fra 15. til 20. januar. Samme helg, fra 17. til 20 blir det festival også i Longyearbyen.

Åpningsfilmen blir den samme som i Tromsø, «Før snøen faller» av Hisham Zaman. Han sto også bak filmen «Vinterland» som åpnet Tiff i 2007.

«Før snøen faller» begynner når 18 år gamle Nermin flykter fra sitt eget bryllup i irakisk Kurdistan. Broren drar for å lete etter henne, og filmen tar publikum med på en reise gjennom Europa til Norge.

Håper på regissører

Otte forteller at det skal vises mellom åtte og ti filmer, og at kulturhuset blir hovedarenaen. Filmene er fra hele verden, med en egen fane for kort- og dokumentarfilm fra Nordområdene, «Film fra nord».

– Dere kaller det en festival, blir det mer enn filmvisninger?

– Det må bli fest, kan du skjønne. Det er noen som jobber med det, og vi kommer med et helt eget konsept sier Otte.

Hun forteller at det også er noen spenningsmomenter.

– Vi har lyst til å ha gjester der, men vi kan ikke bekrefte det ennå. Vi satser på at minst én, forhåpentligvis to regissører kommer til Svalbard. Jeg er svært optimistisk, sier Otte.

Tok kritikken

Festivalen på Svalbard arrangeres av CinemArctic, i samarbeid med Tiff.

– Det er CinemArctic som vil ha det slik. Vi tok til oss kritikken fra sist, at folk ønsker mer Tiff-profil, sier Otte.

I fjor arrangerte CinemArctic filmfestival i oktober, en festival som ikke ble noen publikumssuksess. I underkant av 100 personer så filmkonserten «Nanook of the North», langt færre så de andre filmene.

Nå legges altså Longyearbyens filmfestival sammen med Tiff.

– Vi gleder oss, dette er et arrangement mest for dem i Longyearbyen og de som vil reise dit, så får vi se om folk setter pris på det og vil ha festivalen videre, sier Otte.

– Kommer du nordover?

– Jeg må nok være her i Tromsø, det er det eneste som er dumt, sier Otte.

Håper på Frost

Prosjektkoordinator Igor Shaytanov forteller at Cinem­Arctic har bedt artisten Aggie Frost om å være prosjektleder på Svalbard.

– Men det er ikke bekreftet at hun kan, sier han.

Programmet for filmfestivalen er ikke klart.

Powered by Labrador CMS