Ut av dvalen

Det er få eller ingen små lokalsamfunn på størrelse med denne byen som kan vise til en slik lang liste med kultur- og sportsarrangement gjennom året.

Publisert

Vel blåst til Polarjazz og de første 20 årene. Verdens nordligste jazzfestival hadde mange musikalske godbiter å by på, litt for enhver smak. Både byboere og tilreisende sørget for fulle hus alle dager. Det er mange som er i sving for å få alt til å rulle og gå. En stor og imponerende dugnadsinnsats er også denne gangen lagt ned.

Musikken og stemningen som i tillegg spredte seg rundt på puber, kafeer, ungdomshus og barnehager, viser klart at byen for alvor er på vei ut av vinterdvalen.

Det er få eller ingen små lokalsamfunn på størrelse med denne byen som kan vise til en slik lang liste med kultur- og sportsarrangement gjennom året.

På trappene står: Solfest, skimaraton, Trappers trail, Hilmar Nøis, Spitsbergen løpemaraton, Spacerun, Kunstpause, ølfestival, thaifestivalen Loy Krathong, bluesfestival, og til neste år blir det også kammer-musikkfestival, kulinarisk matfestival, bokfestival og kanskje enda mer....

Hvert arrangement er avhengig av en stor dose frivillighet og dugnadsånd. Det er ingen tvil om at det er mange ja-mennesker som får til mye her.

Det bor til sammen 2.144 innbyggere i Longyearbyen fra 51 nasjoner, et multikulturelt samfunn på alle måter. De mange kulturelle og sportslige treffpunktene binder byen sammen, både på tvers av nasjoner og aldersgrupper.

Svalbard har et ekstra kort på hånden når det gjelder å trekke til seg både artister, deltakere og besøkende. Utfordringen fremover blir å holde fast på det unike og ta vare på den spektakulære naturen vi omgir oss med.


Underleder:

Plastinnsamling
Et prøveprosjekt for plast-innsamling skal settes i verk. Det er bra. Plast er i ferd med å bli et større og større problem for naturen og dyrene. Hvalen som nylig ble funnet med 30 plastposer i magen, gir oss klare signal på hvor vi er på vei. Slik kan det ikke fortsette. Som forbrukere har vi alle et ansvar for å bruke mindre plast. Naturen tåler det ikke. Flere land har nå innført en plastposeavgift. Forslaget fra FrP om å innføre plastposeavgift i 2014 fikk massiv kritikk og ble droppet. Det fikk også røykeloven da den kom. Uansett må tiltak settes i verk for å redusere plastbruken.

Powered by Labrador CMS