– Mennesker bak kabelbruddet

Politiet tror ikke bruddet på fiberkabelen til Svalbard har naturlige årsaker.

Svalbardfiber: Dette er det ene røret for de to kablene som ble lagt fra Hotellneset til Ny-Ålesund.
Svalbardfiber: Dette er det ene røret for de to kablene som ble lagt fra Hotellneset til Ny-Ålesund.
Publisert

Politiets etterforskning så langt viser at det er tvilsomt at bruddet skyldes naturlige årsaker, skriver NRK.

Troms politidistrikt har sammen med Space Norway brukt «Polarsyssel» med undervannsrobot for å undersøke bruddstedet som ligger på en strekning 130 og 230 kilometer fra Longyearbyen. Der går kabelen fra forholdsvis grunt til dypt vann.

– De foreløpige undersøkelsene styrker hypotesen om at det er ytre påvirkning som har ført til at den ene kabelen mistet forbindelsen. Det sier politiadvokat Ronny Jørgensen i Troms politidistrikt til Bergens Tidende.

Det var i begynnelsen av januar at den ene av de to forbindelsene på Svalbardfiberen ble kuttet og kom ut av drift. Kabelen består av to separate fiberkabler mellom Longyearbyen og Harstad. Forbindelsen med fastlandet har fungert siden bruddet selv om en av kablene sviktet, men det har vært uten reservekapasitet.

Strømmen i kabelen kommer normalt fra fastlandet. Men etter at det ble satt strøm på fra Svalbard har teknikere på nytt fått den til å virke. Slik at begge kablene fungerer.

– Vi har planlagt reparasjon i løpet av våren eller sommeren, sier leder infrastruktur hos Space Norway, Dag H Stølan til Svalbardposten.

Powered by Labrador CMS