Zdenka bodde i Longyearbyen i to år - nå kommer filmen

– Jeg er litt nervøs for hvordan filmen blir mottatt, sier Zdenka Sokolickova.

Sosialantropolog Zdenka Sokolickova sier hun er spent på mottakelsen av dokumentaren som handler om hennes og familiens opphold i Longyearbyen.
Publisert

I 2019 flyttet sosialantropolog Zdenka Sokolickova fra Tsjekkia til Longyearbyen med mann og tre små barn på ett, tre og fem år. Oppholdet hadde utspring i et forskningsprosjekt tilknyttet Universitetet i Oslo, og planen var å bli i to år. I de to årene skulle hun foreta intervjuer med folk som bor i byen, med mål om å finne ut hvordan Longyearbyen forandrer seg og hvordan dette påvirker alle som bor her.

Men ut av forskningen kom også en dokumentarfilm om familien og livet i Longyearbyen. I januar har den premiere i Longyearbyen.

– Dette var en fin mulighet for min forskning, folk som ikke leser vitenskapelige artikler får muligheten til et innblikk i forskningen med denne dokumentaren, sier Zdenka Sokolickova, som nå er tilbake i Tsjekkia.

Dokumentere privatlivet

Sokolickova ville se på overoppheting og akselererende forandring på flere nivåer, både for miljøet og økonomisk – og hvordan dette påvirker utviklingen av samfunnet i Longyearbyen. Sosialantropolog Thomas Hylland Eriksen var hennes veileder.

– Da jeg fikk vite at jeg fikk støtte til forskningen tenkte jeg og min mann at dette blir et spesielt kapittel i vårt privatliv, så vi hadde et ønske om å dokumentere dette. Jeg er litt nervøs for hvordan filmen blir mottatt, sier hun og smiler.

Dokumentaren vises i kulturhuset 17. januar.

– Dagen etter vises den i Tromsø på TIFF. Det blir veldig interessant for meg å se hvilken effekt filmen får, sier Sokolickova til Svalbardposten.

Familien under et hytteopphold på Svalbard.

Korona

Hun forteller at det var en lang prosess for å få støtte til filmprosjektet.

– Jeg hadde en venninne som studerte med meg i Praha som er regissør. Hun synes det hørtes interessant ut, men det tok tid å skaffe pengestøtte. Tre personer i filmteamet skulle besøke oss flere ganger under oppholdet, men på grunn av korona fikk de ikke reise opp så mye som planlagt, så vi måtte filme en del selv, sier Zdenka Sokolickova.

Og dokumentaren ble også viktig for henne på et personlig plan.

– Det at jeg fikk noen andre å snakke med om oppholdet, både som forsker, men også som mor, viste seg å ha en stor betydning for meg, sier hun.

Paneldebatt

Sosialantropologen forteller at hun allerede har publisert flere artikler, og bidratt i flere bøker.

– Jeg har også skrevet en bok som skal gis ut i London til sommeren. I forbindelse med lansering av boka håper jeg at jeg kan komme til Longyearbyen på besøk, sier hun.

Sokolickova bodde i Longyearbyen i litt over to år, og flyttet tilbake til Tsjekkia sommeren 2021. Under oppholdet forsket hun også på den thailandske og filippinsk befolkningen, og stilte spørsmålet hva det egentlig betyr når man sier «lokalsamfunn» på et sted som Longyearbyen.

Filmvisningen i Longyearbyen har fått støtte av Fritt Ord, og det blir også paneldebatt etter visningen.

– Jeg håper dette blir en hyggelig anledning til ny lærdom og diskusjoner rundt lokalsamfunnet i Longyearbyen, avslutter Zdenka Sokolickova.

Fra filmen "Visitors".
Powered by Labrador CMS