Firbeinte trener på å redde liv
Ti hundeeiere og tolv firebente trente søndag på å spore opp mennesker i naturen. Målet er å få godkjent sju lavinehunder i løpet av vinteren.




– Det er absolutt et behov for det, med tanke på skredene som har vært de siste årene. Det tar for lang tid å få lavinehunder opp fra fastlandet, sier Mali Strømsvåg.
Sammen med Ola Ullern startet hun opp «Norske Redningshunder Svalbard» for et år siden. De er underlagt Norske Redningshunder Troms.
– Målet er å få godkjent hundene og skape et miljø som består i årene fremover, sier Strømsvåg.
– Hundene elsker det
Hunden «Annapurna» løper oppover bakkene ved Sverdrupbyen, med nesa godt plassert på bakkenivå. Det løpes i sikksakk før Annapurna plutselig setter stø kurs mot en stor stein. Bak ligger markør André Jenssen, og belønningen til Annapurna blir kos og lek.
– Hundene elsker det, og det motiverer jo også eierne til å bli med. Det er viktig at de får belønning når de finner folk. Eieren skal være kjedelig, mens markørene er de som gir belønning. Det motiverer hundene til å finne dem, forklarer Strømsvåg.
På vinteren graver markørene seg ned så hundene må søke dem frem i snøen. De har også hatt treninger hvor de har søkt i ulike miljø.
– Vi har søkt inne i Gruve 3, på Hotellneset og i områder med mange snøscootere, sier Strømsvåg.
I dag er de ti personer og tolv hunder som trener to til tre ganger i uken. To schæfere, én hvit gjeterhund, to labradorer, to fuglehunder, to border collier, to Australian shepherd og én finsk lapphund.
– Den eneste kravet på hunder er at de må kunne løpe i snø, og så har Sysselmannen sagt de ikke ønsker polarhunder fordi de ikke kan gå løs, sier Strømsvåg.
Hver av hundene er utstyrt med egen refleksvest med navn og beskjed om at de er «elev» i Norske redningshunder (NRH). Dette blant annet for at folk skal forstå hvis de møter en løs hund på søk ute i naturen.
Tre ulike nivåer
Sju av de tolv «elevene» skal i løpet av vinteren ta sertifiseringsprøvene som må til for at de skal bli godkjente søks- og redningshunder.
I januar kommer en instruktør opp til Svalbard for å holde grunnkurset til NRH.
Hundene må blant annet gjennom en lydighetsprøve hvor de viser at de lar seg styre og er snille. Deretter er det tre ulike nivåer. Nivå C og B kan tas samme år, mens man må vente et ytterligere år før man tar nivå A, som er den høyeste «graden» en søk- og redningshund kan ha.
Norske Redningshunder Svalbard samarbeider også med Røde Kors og Sysselmannen.