Fløy Dreamliner til Svalbard

Fem dager gammelt fly fikk tur til Longyearbyen

Norwegian landet mandag kveld med en Boeing 787-9 Dreamliner på Svalbard lufthavn. Det er første gang selskapet har brukt et så stort fly på denne strekningen, og det fikk bygningene på flyplassen til å se små ut.
Norwegian landet mandag kveld med en Boeing 787-9 Dreamliner på Svalbard lufthavn. Det er første gang selskapet har brukt et så stort fly på denne strekningen, og det fikk bygningene på flyplassen til å se små ut.
Publisert

En del skuelystne hadde tatt turen for å få med seg at Norwegian landet på Svalbard lufthavn med en Dreamliner mandag kveld. Det var av typen 787-9, som er den største av de to typene Dreamliner-fly i Norwegians flåte. Det er første gang selskapet lander på Svalbard med et slikt fly.

– Nå i sommerhalvåret må vi sjonglere litt på flyflåten, og det åpnet seg en mulighet for å sette inn det på Svalbard, sier kommunikasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian.

Han forteller videre at de mottok flyet for fem dager siden, og at de også gjorde et internt stunt i forbindelse med flyvningen.

– Flyet har 344 seter, sammenlignet med 186 på flyene vi flyr dit til vanlig. Siden flyet ikke var fullt, inviterte vi de ansatte i Norwegian som hadde fri til å bli med på turen, for å få med seg innflygingen til Svalbard. Vi forstod det på passasjerene og de ansatte som var med at de syntes det var en veldig fin opplevelse, sier Sandaker-Nielsen.

Selskapet har i dag 15 dreamlinere, som brukes til interkontinentale flyvninger. Innen 2020 skal selskapet ha 42 slike fly. Primært går de i trafikk mellom London og de ulike destinasjonene i USA, hvor passasjergrunnlaget er størst.

– Det vil nok ikke bli et vanlig skue på Svalbard, men det er også satt opp en Dreamliner på onsdag denne uka. Så får vi se om det blir mulighet igjen ved en senere anledning. Det var veldig hyggelig å få muligheten til å fly til dit med det aller nyeste flyet vårt, sier Sandaker-Nielsen.

Før Norwegian kunne gjennomføre flyvningen måtte de få godkjennelse fra Luftfartstilsynet for å kunne fly en annen flytype enn Boeing 737-800 til Longyearbyen, og sikre at pilotene hadde erfaring med å fly hit. Det ble også sørget for at bakkemannskapet hadde utstyr for å håndtere flytypen, og det ble regnet på og sikret at rullebanen var lang nok.

Flyet har en lengde på 63 meter, høyde på 17 meter og et vingespenn på 60 meter. Til sammenligning er Boeing 737-800 flyene som vanligvis flyr denne ruta betydelig mindre, med en lengde på 39,5 meter, høyde på 12,5 meter og et vingespenn på 35 meter.

Første gang Svalbard lufthavn fikk besøk av en Dreamliner var i 2010, da Boeing hadde landing på Svalbard som en del av testprogrammet til det nye flyet.

Powered by Labrador CMS