Tåke stopper flytrafikken

Ser du flyplassen? Tykk tåke har satt en stopper for all flytrafikk til og fra Svalbard.

Tåka har vært tett ved Longyearbyen, og sikten er liten. Dette bildet ble tatt søndag kveld ved Svalbard lufthavn.
Publisert

– Dessverre er det med gårsdagen og natt til i dag fire ankomster som så langt har blitt kansellert på grunn av tåke, sier lutfhavnsjef Morten Ulsnes til Svalbardposten.


Fire innstilt til nå

Tåka har ligget tett som graut ved Longyearbyen siden søndag, og mangelen på sikt gjør det ikke mulig å lande. Flere fly er kansellerte.

SAS måtte søndag innstille ettermiddagsflyet, og i natt ble også nattflyet til Oslo innstilt.

I tillegg til ruteflyene har to chartermaskiner så langt innstilt flygningene, mens en chartermaskin fra Air Berlin har foreløpig utsatt flygningen til Svalbard med et halvt døgn.

260 strandet
Det er derfor foreløpig uklart hva som skjer med ettermiddags- og kveldsflyene til SAS og Norwegian, til Tromsø og Oslo.

– Tåka er tett og SAS avventer, for her er det ikke landingsforhold, sier Sølvi Jacobsen i SAS Ground Handling i Longyearbyen.

Det er derfor foreløpig usikkert for rute SK 4425 til Tromsø og Oslo klokka 14.45.

Jakobsen opplyser at det mandag morgen var 260 passasjerer stradet, i tillegg til charterflypassasjerene.

Usikkert
I morgentimene mandag er ikke Avinor for optimistiske.

– Det ser litt dårlig ut. Det er helt håpløst som det er nå, sier Ulsnes.
Flere av passasjerene er knyttet til ekspedisjonscruiseskipene, og lufthavnsjefen regner med at det er travelt når tåka letter.

Passasjerene har blitt innkvartert på overnattingssteder over hele Longyearbyen.

– I natt har vi hatt 58 personer på Polarhotellet, elleve på Funken og én på Coal Miners, sier resepsjonssjef Sara Sørensen.

– Ellers er det selvfølgelig litt usikkerhet blant gjestene. Vi vet jo ingenting foreløpig, men så snart vi vet mer, gir vi beskjed, sier hun.

Varmt i høyden
Høy temperatur har ført havtåka innover til land. I helga var det ved Svalbard lufthavn målt 12,5-12,6 grader, og oppe i høyden var det enda varmere. Fra 1.000 til 1.500 meters høyde var det lørdag 14 varmegrader. Det gjør at lufta stiger opp, og at lufta ved havflaten dermed må etterfylles. Slik suges havtåka inn på land.

Mandag morgen var det liten sikt. Meteorologisk konsulent Johannes Rundhaug er også forsiktig med spådommene.

– Det kan jo komme en bedring utover dagen i og med at vi har noen skyer over her som demper over tåka. Men så er det jo veldig lite vind, sier Rundhaug.

– Så vi kan regne med tåke i dag?

– Foreløpig er det usikkert med flyene, sier han.

Powered by Labrador CMS