Smittevernoverlegen:

– Folk bør ikke være bekymret

Fra mandag 1. juni kan turister fra fastlandsnorge igjen komme til Svalbard uten å måtte tilbringe de første ukene i karantene. Smittevernlegen oppfordrer folk til å legge vekk bekymringene.

Smittevernoverlege ved Longyearbyen sykehus, Knut Selmer.
Smittevernoverlege ved Longyearbyen sykehus, Knut Selmer.
Publisert

– Å gå mot en mer normal hverdag veier nå tyngre enn risikoen for smitte. Jeg må berømme turistnæringen for å lage gode smittevernplaner, og de fortjener å få kunne åpne igjen, sier Knut Selmer ved Longyearbyen sykehus.

Få personer i risikogruppen

Selv om risikoen for smitte øker i takt med antall folk på Svalbard, mener han at befolkningen ikke bør bekymre seg. Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at det per 7. april 2020 bor 41 personer som er 67 år eller eldre i Longyearbyen og Ny-Ålesund.

– Vi er få personer i risikogruppen generelt. I tillegg vet folk nå godt hva de skal gjøre med tanke på smittevern, sier legen.

Da pandemien for alvor brøt ut og Norge ble stengt ned i mars uttalte Selmer at det ikke var et spørsmål om hvis smitten kom, men når. Når barnehagene og skolen åpnet økte også risikoen, uten at Svalbard fikk påvist smitte.

– Jeg hadde ikke trodd at vi skulle klare oss så lenge uten påvist smitte. Det er veldig gledelig. Nå når vi åpner for turister blir risikoen større ved at vi blir flere folk, men vi har også før trodd at vi skulle få smitte uten at det ble noe av, sier han.

Godt forberedt

27. mai anslo Folkehelseinstituttet at 95 prosent av de over 8.000 menneskene som hadde testet positivt for korona var friskmeldte. Per 29. mai er det 29 innlagte, seks færre enn dagen før. FHI har også sagt at man trolig vil få smitte påvist i bølger, men smitten er såpass lav i Norge at Selmer ikke er bekymret.

– Man er spent når det kommer nye tiltak. Vi kan ha uflaks, og få smitte her, men nå er vi så godt forberedt som vi noen gang kommer til å bli. Vi har trent på å holde avstand og god hygiene, og det at vi nå skal ta i mot turister gjør nok folk enda mer oppmerksomme på tiltakene, mener han.

Bretter opp ermene

Prøvetakingen har gått ned på Svalbard i takt med fastlandet, og man har ifølge legen veldig få mennesker med luftveisinfeksjon. De siste tre ukene har man nesten ikke tatt noen korona-prøver i Longyearbyen.

Hvis man får påvist smitte som hotellgjest har hotellene egne planer for håndtering av det. Det samme gjelder for sykdom på båt. I tillegg har Longyearbyen lokalstyre satt av en bolig som kan huse inntil fire personer. Den er hovedsakelig tenkt for de som skal isoleres. Karantene skal gjennomføres hjemme, som vanlig.

– Vi skal være godt i stand til å leve med smittede personer. Longyearbyen er uansett er sårbart sted, men nå bretter vi opp ermene og er forberedt på å håndtere situasjoner som måtte oppstå, sier Selmer.

Fortjener aktivitet

Det han frykter er cruiseskip med flere tusen passasjerer, hvor mange av dem ofte er eldre.

– Vi har ikke kapasitet til å håndtere mye forskjellig samtidig. På et cruiseskip, hvor gjennomsnittsalderen ofte er høy, har passasjerer større sjanse for å bli alvorlig syke om de først skulle bli smittet, sier han.

Foreløpig er det ikke planlagt ankomst av cruiseskip til Longyearbyen i sommer. Selmer håper likevel at befolkningen i byen ønsker turistene velkommen.

– Turistnæringen fortjener all aktivitet de kan få nå. Mange trodde også at det skulle komme smitte da skolen og barnehagene åpnet, men det skjedde ikke. Vi vet at risikoen øker når folk forflytter seg over landegrensene, men nå i første omgang er det bare norske turister som kommer, minner han om.

Powered by Labrador CMS