Fluen på veggen

Etter fire år på Svalbard og mange naturopplevelser, drar Dagmara Wojtanowicz (35) på slutt.

Fotograf Dagmara Wojtanowicz var en av de heldige som vant «Decade of Change», og bilde vil bli stilt ut i New York senere i år.
Fotograf Dagmara Wojtanowicz var en av de heldige som vant «Decade of Change», og bilde vil bli stilt ut i New York senere i år.
Publisert

Det er kaldt, og skiene glir i snøen mens de går over breen. Nede på havisen titter en isbjørn ned i et pustehull i isen. Sola står lavt, og gir isbjørnen en lang skygge. Et vindkast rusker tak i håret til Dagmara og plutselig løfter den store hannbjørnen hodet og tar inn lukten. Gruppen fortsetter å gå fremover langt der oppe på breen. Etter noen sekunder med hodet høyt hevet, velger bjørnen å gå i andre retningen.

– Det er så fantastisk å få lov til å være en del av slike øyeblikk – som fluen på veggen. Det er noe som ikke kan kjøpes med penger, sier Dagmara.

Det er slike øyeblikk den polske jenta er best på. Med kamera i hånden følger hun med på historien som utbroderer seg foran henne.

– Det er akkurat dette jeg vil gjøre. Ta bilder og fortelle en sann historie, sier hun engasjert.

Dagmara studerte foto i Polen, og fikk øynene opp for Norge gjennom utveksling i 2013.

– Jeg falt pladask for Nord-Norge, og begynte derfor på folkehøyskole med foto, sier hun.

Nordover

Etter fire år med foto og naturopplevelser i Norge, tok livet henne til Svalbard. Stedet som ligger hjerte hennes nærmest.

– Svalbard tiltrekker seg veldig spennende og fine folk, og mange er lysten på naturopplevelser, sier Dagmara.

Akkurat dette er ekstremt viktig for henne, naturen. Derfor valgte Dagmara å ta utdannelse som arktisk natur-guide gjennom UiT. Hun forteller om lange og korte turer. Måten man får utfordret seg selv, og føler mestring.

– Ved å dra på lange turer får man muligheten til å være i øyeblikket, oppleve naturen, bruke kunnskapen man innehar og føle mestring. Vi mennesker er en del av naturen. Når jeg er ute, føler jeg at jeg er en del av noe større enn meg selv, sier guiden.

Siste tur

Dette skal hun gjøre en siste gang i sommer før hun flytter ned til fastlandet. De er fire venninner som skal gå en ti dagers tur på øya Prins Karls Forland i juli.

Hun har en filosofi: Om man er en lengre periode i naturen, så har man muligheten til å kikke litt inn i seg selv. Da kan man finne den beste versjonen av mennesket – likestilt og ydmyk.

– Jeg gleder meg til å mestre hverdagen i naturen, se på blomstene og kanskje en polarrev som stjeler fugleegg, sier Dagmara mens hun smiler.

Selv om jobbmulighetene fører henne bort fra øya, så tenker hun å komme tilbake. I august blir hun en del av det nasjonale programmet Rydd Norge, og skal jobbe og bo på Vestlandet.

– Det blir bra å få enda mer erfaring med båt, slik at jeg kan komme rikere tilbake til øya, sier hun.

Powered by Labrador CMS