Sárlote søkte ro:

– Jeg gråt av glede da jeg kom opp

Hun kommer opprinnelig fra Latvia, men har bodd i både Hellas, Danmark. Lofoten, Stavanger og Bergen. Men da hun trengte ro i livet satt hun kursen mot det kalde nord.

Da Sarlote Ludborza (36) trengte ro i livet pakken hun kofferten og flyttet til Svalbard
Da Sarlote Ludborza (36) trengte ro i livet pakken hun kofferten og flyttet til Svalbard
Publisert

– Jeg trives i det kalde, sier hun.

Sarlote Ludborza (36) har bodd i Longyearbyen siden oktober. Drømmen om Svalbard startet derimot for ti år siden, men når hun ville dra hit var aldri skrevet i stein.

I 2021 bor hun i Stavanger, men livssituasjonen oppleves tung og hun kjenner det er tid for å endre på ting. Som å flytte til en ny plass. Det er da hun kommer over jobbannonsen til kaféen Fruene i Longyearbyen på Svalbard. En jobbsøknad senere og hun sitter på flyet til 78 grader nord.

– Da jeg kom opp ble jeg bare forbauset. Jeg klarte ikke finne ord, sier Ludborza og legger til:

– Jeg gråt av glede.

Ville oppleve alt

Hun er ikke varsom med å kalle seg eventyrlysten, en betegnelse hun mener passer til mange på Svalbard. Men hun kom hit med et håp om å få oppleve alt Svalbard har tilby.

– Jeg sa til meg selv at jeg skulle oppleve så mye som mulig her oppe. Det er derfor jeg vil være her i ett år. Da får jeg oppleve alle årstidene, sier hun.

På tross av at hun alt har bodd her noen måneder synes hun det fortsatt er rart å tenke på hvor hun egentlig har bosatt seg.

– Jeg blir fortsatt sjokkert når jeg ser hvor vi er på kartet. Det er jo så langt nord, det er toppen av verden, sier Ludborza.

Bare et kapittel i livet

Ludborza har hele livet jobbet innenfor turisme, gjerne ved hoteller eller cruiseskip. Nå studerer hun massasje ved Norsk massasjeskole hvor hun hun ønsker å bli spaterapaut.

Hun har derfor planlagt å flytte til Sandefjord i Vestfold og Telemark fylke.

– Mitt neste mål er Sandefjord, og der skal jeg lage meg et skikkelig hjem, sier hun.

Vil nærmere datteren

At valget falt på Sandefjord er det mange grunner til. Der kan hun fullføre utdannelsen innenfor massasje, samt at det blir nærmere datteren som bor i Latvia.

– Jeg har en datter i Latvia som bor hos sin far. I Sandefjord går det fly rett til byen de bor i, så jeg håper at hun kan komme og besøke meg mer, sier Ludborzaa.

Og selv om hun aldri har besøkt østlandsbyen har hun allerede god kjennskap til den.

– Jeg har gått gjennom alle gatene på google maps, sier hun og ler litt av seg selv.

Sandefjord har ifølge henne selv store likehetstrekk med hennes hjemby Jurmala i Latvia. Det er to byer som begge har mye turisme og kjennetegnes som sjarmerende havnebyer.

En av de viktigste grunnene til å flytte dit er derimot å kommme nærmere datteren i Latvia.

– Da er jeg bare en flyreise unna, og den koster bare 99 kroner. Er ikke det latterlig billig, sier hun.

Hun forteller at barn i Latvia får bestemme hvor de skal bo fra de er tolv år gamle, og at hun derfor håper at datteren vil trives i Sandefjord, og kanskje en gang bo der.

– Det er min største drøm, sier Ludborza.

Powered by Labrador CMS