Thomas (41) har spilt på Nordpolen

Thomas Nilsen opptrer på det som finnes av festivaler i Arktis. På Polarjazz-vorspielet spiller han med så mange band at han ikke trenger å forlate scenen før kvelden er omme.

Tromsø-karen Thomas Nilsen mestrer sang, gitar, bass, kontrabass, trombone og munnspill.
Tromsø-karen Thomas Nilsen mestrer sang, gitar, bass, kontrabass, trombone og munnspill.
Publisert

Blåmyra Bluegrass, Advent Bay Poolboys, Spitzbergen Schnapskapelle, Store Norske Mandskor, SvaJazz og Lasse Steners. 41 år gamle Nilsen er med i alle sammen.

– Det har bare blitt slik. Når folk finner ut at man kan spille litt på et instrument, så blir man raskt spurt om å delta på det ene og det andre, sier Nilsen.

Han flyttet til Svalbard i 2011 og har siden vært en markant skikkelse i Longyearbyens kulturliv.

– Broren min rådet meg til ikke å si at jeg kunne spille et instrument da jeg flyttet hit, slik at jeg skulle få tid til å sette meg inn i ny jobb. Men så kom det noen for øret at jeg var hobbymusiker på si, og da var det gjort. Da ble alle helgene booket med én gang, sier Nilsen.

Mannen som da var markedskonsulent i Svalbardposten er nå kontorsjef hos Autorent og en del av brannvesenet i Longyearbyen. Det meste av fritiden går med til øving.

Musikk i blodet

Nilsen kommer fra en musikalsk familie. Han har drevet med musikk siden han lærte seg å spille på morens gitar i barneårene. Musikeren i ham blomstret enda mer da han flyttet til Longyearbyen.

– Det er korte avstander, enkelt å møtes og lavere terskel for å tørre å by på seg selv og vise seg frem her. I tillegg har vi verdens beste publikum i ryggen. De fremmøtte støtter oss alltid og gjør det trygt for oss glade amatører å stå på scenen, sier Tromsø-karen, som mestrer sang, gitar, bass, kontrabass, trombone og munnspill.

Flere høydepunkt

Nilsen spilte på sin første festival på Svalbard, Polarjazz, i 2012.

– Nå har jeg blitt flinkere til å si nei til enkelte ting, men Polarjazz, Dark Season Blues, ølfestivalen og de andre store festivalene er høydepunkt som man ser frem til i løpet av året. Man angrer litt de siste to ukene før festivalene. Da er det mye øving, spesielt når man er med i flere band. Men man får mye igjen for det når festivalene er her. Da er det gøy og sosialt. Det er jo derfor vi deltar, sier hobbymusikeren.

Klarer ikke å si nei

Særlig travelt har han det når Polarjazz åpnes med et musikalsk vorspiel bestående av lokale musikere.

– Da deltar jeg med så mange band at jeg stort sett bare blir stående på scenen hele kvelden. Det er vanskelig å begrense seg. Musikken er det som skaper energi hos meg, avslører Nilsen.

Han roser arrangørene som holder festivalene gående fra år til år.

– De gjør en kjempejobb, påpeker musikeren.

I april i fjor var han også med da Advent Bay Poolboys spilte konsert på Nordpolen.

– Jeg hadde lyst til å spille på Nordpolen og sendte e-post til russerne som hadde operasjon der oppe. De sa ja, så vi dro opp og spilte i fem dager. Det var en surrealistisk opplevelse å spille konsert i et lite telt for folk som hadde drukket champagne på Nordpolen og ble flydd tilbake med helikopter. Jeg vet ikke om det var en nyttig erfaring å spille med 3000 meter med sjø under oss, men det var i hvert fall en morsom erfaring.

Flere morsomme erfaringer blir det nok også når festivalhøsten i Longyearbyen snart starter opp igjen.

Her kan du lese om flere Svalbard-folk

Powered by Labrador CMS