Ble lei av storbyen, nå mikser Maria arktiske drinker

Maria Stenhammar hadde bodd i Norrkøping rett sør for Stockholm og deretter ti år i Oslo. Så ville hun gjøre no helt annet. Og hva er vel motsetningen til storbyens kjas og mas?

Maria Stenhammar på Svalbar
Maria Stenhammar på Svalbar
Publisert

Du har helt sikkert sett henne. Maria Stenhammar står ofte bak disken på Svalbar og sørger for at du får det du vil ha. For Maria ble Longyearbyen svaret når hun trengte no helt nytt etter å ha levd i storbyens kjas og mas.

– Etter ti år på Karl Johan var jeg så klar for noe annet. Her kan jeg slappe av, nyte naturen, og på samme tid ha det meste rundt meg, sier den svenske bartenderen med et smil.

Hun ser ut som en rockestjerne med sitt lyse hår og fargerike pannebåndet, og bak disken serverer hun turister både flytende og fast føde.

– Naturen er det som har fått meg så glad i området. Det kan plutselig gå et reinsdyr rett utenfor vinduet. Det er utrolig. Jeg kommer egentlig fra en ganske liten plass, så at byen ikke er større er helt topp. Det er flott å kunne gå på butikken og vite hvem som sitter å kassen, sier Stenhammar, mens de forskjellige ingrediensene som skal utgjør drinkspesialiteten finner sin vei i glasset.

For også det er noe hun trekker frem. Det er en ganske livlig pubkultur på øyriket.

– Det er travle dager bak disken på jobb, men de tilreisende gjestene er stort sett kjempetrivelige, og lokalbefolkningen her er strålende. Men det tror jeg de er nødt til om de skal trives her, man kan ikke bare sitte inne og bli mørk til sinns, sier hun.

Det er bra med folk på puben mens Stenhammar spretter fra det ene bordet til det andre. Selv om det bare er en helt vanlig tirsdag, har det gått jevne strømmer med folk innom de fleste av Longyearbyen sine mange serveringssteder. Enten det er turister eller fastboende.

– Det er jo sånt som dette vi kan bruke penger på. For det er stort sett bare alkohol og tobakk som er billig her oppe. Resten er ganske dyrt, sier Stenhammar.

Men den svenske bartenderen er også klar på at det er en ting hun ikke vil anbefale andre å gjøre, om de skal til Svalbard.

– Da jeg flyttet hit kom jeg rett fra en ferie i Thailand. Jeg kom altså fra omtrent 40 plussgrader, til vintertid her oppe med -25 grader. Det anbefaler jeg ingen, sier hun.

Her kan du lese om flere Svalbard-folk

Powered by Labrador CMS