– Det ble større enn jeg hadde tenkt

Lene Jeanette Dyngeland savnet gråværstilbud i Longyearbyen. Det bestemte hun seg for å gjøre noe med.

ARCTIC WORKSHOP: Lene Jeanette Dyngeland har åpnet håndarbeidsverksted, og ser frem til å ta i mot både fastboende og turister.
ARCTIC WORKSHOP: Lene Jeanette Dyngeland har åpnet håndarbeidsverksted, og ser frem til å ta i mot både fastboende og turister.
Publisert

Tidligere denne måneden hadde Arctic Workshop sin første åpningsdag. Her holder Dyngeland håndarbeidsverksted flere dager i uken for folk i alle aldre. Idéen kom til under en gråværsperiode i fjor.
– Det er veldig mye forskjellig man kan gjøre i Longyearbyen, men det meste er ute og dermed væravhengig. Turistene har etterspurt alternativer når en båt- eller skutertur blir avlyst, og da er det ikke så mye å tilby. Så da begynte jeg å tenke ut noe man kan gjøre innendørs, som er kjekt, og som har med Svalbard å gjøre, forteller bergenseren.

Flere valg
De som ønsker å være med på kurset, eller verkstedet, får fem timer til å utfolde kreativiteten sin på. Man kan blant annet male, enten ved hjelp av Dyngelands stensiler inspirert av Svalbard eller helt på frihånd. Man kan nålebinde pannebånd, lage et solbrilleetui av reinsdyr-, sel- eller kuskinn, eller slipe, pusse og lage seg en nøkkelring av reinsdyrgevir, for å nevne noe.
Dyngeland tjuvstartet åpningen rundt påske, hvor hun hadde påskeverksted for byens barn. Tanken er at det skal bli et årlig arrangement.
– Planen er også å ha et juleverksted for barna litt før jul. Det var kjempegøy å ha påskeverksted, så det ønsker jeg å gjøre flere ganger, legger hun til.

Ha noe med Svalbard å gjøre
Noe av det viktigste med verkstedet er at det man lager skal ha en forbindelse til Svalbard. Nålebinding for eksempel, som ifølge Dyngeland er noe vikingene lærte bort til Pomorene, som var de første som kom til Svalbard. På verkstedet kan man nålebinde pannebånd, og hun har selv sett produkter som er nålebundet på museum i Barentsburg.
– Han som jobbet der sa at han ikke visste hva teknikken het da jeg viste interesse for det. Men det gjør jeg, sa jeg da, sier hun og ler.
Tanken bak prosjektet er at alle, uavhengig av kjønn og alder, skal kunne være med på verkstedet. Hun har også tatt hensyn til gutta når det gjelder hva man kan gjøre.
– Damene skal ikke måtte tvinge mennene til å være med, jeg pleier å si at jeg har glad mann-garanti. Det skal ikke være kjedelig for gutta, sier hun, mens hun viser frem noen flaskeåpnere laget av drivved.

Bli abonnent på Svalbardposten

Hvilket abonnement passer for deg?

Alle abonnement blir automatisk fornyet til ordinær pris og løper til det blir sagt opp.

1 måned digitalt abonnement

Digital måned

190,-

for 1 måned

Bestill her

1 år papir og digitalt abonnement

Komplett HELÅR.

1980,-

for 12 måneder

Bestill her

6 måneder papir og digitalt abonnement

Komplett halvår.

1125,-

for 6 måneder

Bestill her

1 år digitalt abonnement

Digitalt helår

1380,-

for 12 måneder.

Bestill her

6 måneder digitalt abonnement

Digitalt halvår

860,-

for 6 måneder

Bestill her

1 år komplett sør for Bodø

2430,-

Full digital tilgang, eAvis og papirutgaven én gang i uken.
Portotillegg pr. avis fra Bodø og sørover pålydende kr 10,-

Bestill her

6 måneder komplett sør for Bodø

1345,-

Full digital tilgang, eAvis og papirutgaven én gang i uken.
Portotillegg pr. avis fra Bodø og sørover pålydende kr 10,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS