Skulle til Hawaii, endte på Svalbard:

Etter ni år på «feil» øygruppe flytter Stian (37) hjem

Nå venter ny jobb som kokk på Scandic Ishavshotel i Tromsø.

Stian Hansen skulle bare bli på Svalbard i noen måneder, men har vært her i ni år. Nå flytter kokken fra Longyearbyen til Tromsø.
Stian Hansen skulle bare bli på Svalbard i noen måneder, men har vært her i ni år. Nå flytter kokken fra Longyearbyen til Tromsø.
Publisert

– Som 14-åring så jeg en snowboard-film fra Svalbard. Da bestemte jeg meg for at jeg skulle reise hit i fremtiden, enten på ferie eller for å jobbe.

13 år senere flyttet Stian Hansen til Longyearbyen. Han sitter i restauranten på Coal Miners’ Cabins iført en hvit Hawaii-skjorte. Det er ikke tilfeldig. Planen var nemlig å være noen få måneder på Svalbard, og så dra videre til en annen øygruppe: Hawaii. Slik gikk det ikke.

– Det var dårlige tider på arbeidsmarkedet, og ettersom det ble mer og mer å gjøre her, ble jeg værende i trygge omgivelser. Konstrastene er veldig store, men jeg angrer ikke på at jeg har blitt på Svalbard, sier Hansen, som riktignok har fått oppleve barndomsdrømmen om Hawaii gjennom fire ferier til det tropiske øyriket.

For 37-åringen ble det ikke en hverdag i tropisk, men arktisk klima. Nå har han bodd ni år i Longyearbyen.

– Svalbard har gitt meg ni fine år med mange opplevelser av nordlys, isbjørn, toppturer, skuterturer, skiturer i måneskinn og sol- og måneformørkelser. I tillegg har jeg møtt mange flotte folk, sier Hansen.

Svalbard har gitt meg ni fine år med mange opplevelser.

Søndag flytter han hjem til Tromsø, hvor han skal jobbe som kokk på Scandic Ishavshotel.

– Det blir rart å gå av flyet og vite at jeg ikke skal være med tilbake til Svalbard. Men det blir artig med en ny utfordring. Jeg har gått i den samme gata i ni år. Nå blir det nye rutiner, og et gjensyn med familie og venner, sier Hansen.
De siste tre årene har han vært kokk på Coal Miners’ Cabins. Tidligere har han jobbet som kokk på Polarhotellet, Funken og Rabalder, og vært ansvarlig for kantinedriften på Unis.

– Mange mener at det bør være større variasjon i maten som serveres i Longyearbyen. Er du enig?

– Ja, det er mye pizza og burger her. Jeg vet ikke hvorfor det er slik. Jeg tror ikke turistene kommer til Svalbard for å spise det samme som de kan spise over hele verden, sier Hansen og legger til:

– Vi hadde en arktisk meny da jeg jobbet på Polarhotellet. Vi fikk kjøtt fra lokale fangstmenn, og spesielt utenlandske gjester var veldig glad i den menyen. Men fangstmennene har jo en kvote å forholde seg til.

Teorien om at kokker ikke er like ivrige til å lage mat hjemme stemmer i Hansens tilfelle.

– Det blir veldig enkel mat hjemme, ikke biff og bernaise. Det går heller i hjemmelagde pannekaker eller suppe.

– Men så enkelt som Grandiosa blir det vel ikke?

– Jo, det kan faktisk hende. Man da må den oppgraderes, sier 37-åringen.

Han synes hverdagen som kokk er både stressende, gøy og utfordrende.

– Men dette er ikke en åtte til fire-jobb. Vi jobber på tidspunkt der andre ikke jobber, sier Hansen.

Det har sine fordeler i Arktis.

– Jeg er veldig glad i å ta nordlysbilder, og har flere ganger gått rett fra jobb og ut i natten for å ta bilder av nordlys.

Her kan du lese om flere Svalbard-folk

Powered by Labrador CMS