Fyller store sko

Solveig Anna Thorvaldsdottir (36) var fornøyd med sin forrige jobb. Nå er hun enda mer fornøyd.

Solveig Anna Thorvaldsdottir er Longyearbyens nye tannlege.
Solveig Anna Thorvaldsdottir er Longyearbyens nye tannlege.
Publisert

Longyearbyens nye tannlege lyser opp når hun får se journalisten i døra. På flytende norsk, med et hint av sunnfjording, og en undertone av morsmålet islandsk, introduserer hun seg.

– Vi kom forrige onsdag, og jeg har vært i jobb siden da. Det har gått fint, sier Solveig som smiler fra øre til øre under hele besøket.

36-åringen har bodd mange steder før hun kom til Longyearbyen. Da hun var ni år gammel flyttet hun sammen med foreldrene fra Island. Jobbene deres i FN gjorde at hun bodde i Kroatia og Israel fram til hun reiste alene tilbake til Island for å gå på videregående skole. Solveig var ferdig utdannet tannlege i 2008, og startet privat klinikk sammen med noen medstudenter. Det gikk ikke så bra.

– Vi åpnet klinikken i oktober, noen dager før økonomikrisen på Island slo inn for fullt. Jeg var gravid, og mannen min mistet jobben sin ganske fort, sier hun.

Løsningen for den unge familien ble å reise til Norge året etter. Solveig fikk tannlegejobb i Førde i Sogn og Fjordane. En gunstig kronekurs gjorde at hun kunne betale ned gjeld i hjemlandet med det hun tjente der. Familien ble værende i Norge, og fire år senere flyttet de til Tromsø. Fram til Solveig, mannen Kristjan og deres to sønner på åtte og to år, flyttet til Longyearbyen nå nylig, hadde hun en jobb hun stortrivdes i.

– Jeg hadde ei lektorstilling på Universitetstannklinikken i Tromsø der jeg var veileder for studenter. Det innebar at jeg jobbet halvt om halvt med å undervise og ta imot pasienter, sier Solveig.

Mannen hennes kommer fra jobb som landskapsarkitekt i ishavsbyen, og også han trivdes med sitt virke.

– Dere trivdes i Tromsø. Hvorfor flytter dere til Longyearbyen da?

– Eventyr. Vi har alltid hatt lyst til å oppleve det ekstreme som forbindes med Svalbard. Vi har også tidligere sett på mulighetene for å komme hit, men det har ikke vært så lett. Rolf (Johansen red. anm.) har liksom hatt tannlegestillingen her, slik at det har vært vanskelig med jobb. Da jeg så stillingsutlysningen i fagbladet, jublet jeg litt inni meg, sier Solveig, som konkurrerte med 34 andre tannleger for å få jobben i Longyearbyen.

Hvilke «ekstreme» ting Solveig og familien etter hvert skal ta del i er enda ikke avklart. Men en del turer ut i felt blir det uansett.

– Jeg er turmenneske, og liker å gå i fjellet. I tillegg liker jeg å løpe, og jeg gleder meg til å delta i Spitsbergen Marathon neste år. Jeg stiller nok i halvmaraton, sier hun.

Men før det må Solveig – i følge henne selv – oppfylle noen store forventninger.

– Jeg vet at tannlegekontoret i Longyearbyen har hatt veldig høy anseelse i befolkningen. Det er store sko å fylle for meg, sier hun fortsatt smilende.

Så får hun noen betryggende ord fra Heidi Johansen ute i resepsjonen.

– Det går kjempefint. Alle som har vært her har vært veldig fornøyd. Solveig har ei lett hånd, og er veldig flink med både store og små, roper Heidi.

Tannlegen virker lettere brydd.

– Det der behøver du ikke skrive, sier hun.

Men det gjør vi, og ønsker med det Solveig velkommen til Longyearbyen.

Powered by Labrador CMS