«Luremus» lurte flest mus

Det ble levert inn hele 72 mus av 28 personer til Norsk Polarinstitutt sin musefangstaksjon i Longyearbyen i fjor, men det var ett navn som skilte seg ut. Nå blir de beste musefangerne premiert for sin innsats.

Svalbardianere jaktet på østmarkmusa i fjor.
Svalbardianere jaktet på østmarkmusa i fjor.
Publisert

Da Polarinstituttet gikk gjennom for å telle hvem som hadde levert inn flest mus, fikk de seg en god latter. For det var nemlig noen under navnet Luremus som hadde levert inn flest mus, hele fjorten stykker.

For å finne ut hvem som hadde donert musene, la forskningsingeniør ved Norsk Polarinstitutt Stein Tore Pedersen ut et innlegg på Facebook der han etterlyste hvem denne mystiske Luremus var. Innlegget ble raskt besvart, og det viste seg at det var Frida Øverland med hjelpere som opererte under pseudonymet.

Byens beste musejegere

Øverland forteller at de var fire stykker som fanget mus, og at de derfor ikke ville sende inn musene under bare ett navn. De gode hjelperne var Niklas Wikstrand, Ivar Bergerud og Kristin Eriksson.

– Da ble det luremus. Men det var nok jeg som var mest gira, sier hun og ler.

De fire hev seg med i musefangstkonkurransen på et tidspunkt da de var permitterte og hadde mindre å gjøre enn vanlig. Alle musene er fanget i hundegården til Basecamp i Bolterdalen, der flere av musejegerne også jobber.

Nå blir de beste musejegerne premiert, og Øverland er klar på hva hun ønsker seg mest i premie.

– Jeg hadde jo håpet på å få en T-skjorte med «byens beste musejeger» på, sier hun og ler.

Men kanskje blir Øverland noe skuffet, for premien for flest mus og størst mus er gavekort på tusen kroner på enten Svalbardbutikken eller Stationen.

Kristin Eriksson er klar med musefellene.
Kristin Eriksson er klar med musefellene.

Øverland, som nå kan kalle seg fangstkvinne med stolthet, avslører også hva trikset var for å få musene i fella.

– Vi puttet peanøttsmør og hundemat i musefellene. Dette har vi forsket nøye på, sier hun.

Store og små mus

Det ble fanget mus fra 16 gram til hele 40 gram. Personen som fanget den tyngste musa var Åshild Pedersen.

I brevet som musefangstmennene og kvinnene nå mottar står det at alle de 28 som deltok på fangsten, mottar en spesialdesignet musepin som bevis på at de har bidratt som fangstfolk på Svalbard.

Kan være bærer av parasitt

Hensikten med musefangstaksjonen var å få ned antall mus i bosetningene, samt redusere sjansene for at revens bendelorm, Echinococcus multilocularis, skulle spre seg til Longyearbyen.

Østmarkmusa som finnes på Svalbard, kan være bærer av denne parasitten som danner store cyster i leveren til musa. Dersom andre dyr, som fjellrev eller hund, spiser ei mus som har parasitten i seg, vil parasittegg komme ut med avføringen deres. Det kan få alvorlige konsekvenser, også for oss mennesker, dersom man kommer i kontakt med slik avføring.

Ifølge Polarinstituttet hadde ingen av musene fra musefangstaksjonen parasitten i seg.

Powered by Labrador CMS